Stárnutí internetová encyklopedie Wikipedia definuje jako proces, který se projevuje chátráním těla a snižováním efektivity i účinnosti fungování organismu. Dále hromaděním defektů v organismu a klesající schopností organismu je opravovat, a tedy nahrazovat vadné či odumřelé buňky novými. Vše pak končí smrtí, pokud starý jedinec nezemře z jiného důvodu, než je stáří.

Borůvky jako potravina a léčivá rostlina:

Zdroj: Youtube

Délka života souvisí i se stravou. Vědci z oblasti medicíny již přišli na to, které potraviny mohou stárnutí zpomalit. Například Anish Desai, klinický farmakolog a nutriční lékař, pro přední britský web The Guardian přiblížil, co je vhodné proti stárnutí konzumovat.

1 - Ovoce bohaté na antioxidanty

Jahody, kiwi, citrony a pomeranče jsou plody bohaté na antioxidanty a vitamín C, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. To jsou velmi zjednodušeně řečeno látky, které vznikají při metabolismu a mohou poškodit buňky.

Nedávno publikovaná studie znovuobjevila jeden z nejzvláštnějších a nejpodivnějších případů poranění mozku. Pacient M byl veterán ze španělské občanské války. Když ho v boji střelili do hlavy, po probuzení začal vidět svět obráceně. Ilustrační snímek
Záhada pacienta M: Muž po střele do hlavy začal vidět svět obráceně

Prospěšné látky v ovoci pak pomáhají také předcházet kardiovaskulárním onemocněním a podporují imunitu.

2 - Papája

Papáje je dobrým zdrojem vitamínů A a C, které zachycují volné radikály a neutralizují je dříve, než způsobí poškození. Papáje obsahuje také papain, což je výborná protizánětlivá látka. Toto ovoce je také jednou z nejlepších potravin proti stárnutí pro zdraví pokožky.

3 - Ořechy

Ořechy jako vlašské ořechy a mandle jsou bohaté na vitamín E. Pomáhají zvyšovat elasticitu pokožky a zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí.

Vlašské ořechy pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Prospívají pleti, vlasům a nehtůmVlašské ořechy pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Prospívají pleti, vlasům a nehtůmZdroj: Pixabay.com

Ořechy jsou i skvělým zdrojem zdraví prospěšných Omega 3 mastných kyselin.

4 - Kurkuma

Anish Desai Kurkumu nazval zlatou bylinou, jelikož má protizánětlivé účinky na klouby a příznivě ovlivňuje imunitu. „Její antibakteriální vlastnosti zabraňují vzniku pupínků a akné. Má také antidepresivní účinky a rovněž pomáhá zlepšit zdraví trávicího traktu,“ doplnil Desai.

5 - Špenát

Špenát pomáhá zlepšovat imunitu a v něm obsažené omega 3 mastné kyseliny pomáhají udržovat zdravou mysl, pozornost a bystrost u starších dospělých.

Komáři se řadí mezi ty nejnebezpečnější zvířata na světě
Kokosové mýdlo místo repelentu? I komáři mají (ne)oblíbené vůně, zjistili vědci

„Vitamin C obsažený i ve špenátu je nezbytný pro tvorbu kolagenu,“ zjistili vědci.

6 - Aloe vera

Aloe vera je účinná látka například při zklidnění spáleniny od slunce. Dále pomáhá při kožních onemocněních.

Aloe vera – zelené zlato na všechny neduhy:

Zdroj: Youtube

Představuje také účinné přírodní projímadlo, s nímž se snadněji předchází zácpě a hlavně snižuje hladinu glukózy v krvi u starších dospělých.

7 - Sezamový olej

Sezamový olej obsahuje vitamín E, který může pomoci chránit kožní buňky před poškozením způsobeným faktory životního prostředí, jako je UV záření, znečištění a toxiny. „Jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají snižovat otoky v kloubech,“ uvedl pro Guardian Anish Desai.

8 - Zelený čaj

Zelený čaj pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním a je účinný při snaze zabránit přibírání na váze, což se v důsledku stáří častokrát děje. Obsahuje i řadu antioxidačních látek. „Ty pomohou zůstat zdravými a mladými, jak na mysli, tak na těle,“ doplnil lékař Desai.

Po celý den dodržujte pitný režim. Zařaďte také pravidelně kvalitní sypaný zelený čaj, který urychluje spalování, vylučuje škodlivé zplodiny z těla.Po celý den dodržujte pitný režim. Zařaďte také pravidelně kvalitní sypaný zelený čaj, který urychluje spalování, vylučuje škodlivé zplodiny z těla.Zdroj: Shutterstock

Prospěšných potravin je však mnohem více, jak připomenul přední americký zpravodajský web New York Post. O jaké kromě výše uvedených ještě jde?

A - Artyčoky

Hlavními antioxidanty a fytonutrienty v artyčocích jsou kvercetin, rutin, kyselina gallová a cynarin.

„Ty jsou nezbytné k udržení zdravých a vitálních buněk,“ sdělila webu Kylie Ivanir, registrovaná dietoložka, která při svém sdělení vyšla z řady pročtených studií.

B - Granátová jablka

Granátová jablka mají vysoký obsah vitamínu C a obsahují mnoho silných antioxidantů, včetně flavonoidů a antokyanů.

Vědec Pavel Jeřábek a fotobioreaktor Helena.
Nový český zázrak: Fotobioreaktor Helena zlepšuje vzduch a šetří peníze

„Tyto živiny společně pomáhají chránit naše buňky před stresem a oxidačním poškozením. Semena, slupky a šťáva z granátového jablka také obsahují silné fytochemikálie účinné proti stárnutí známé jako punicalaginy,“ říká Ivanir.

C - Lupini fazole

Lupini fazole jsou v Česku poměrně neznámé a zároveň také docela drahé. Díky vysokému obsahu rozpustné prebiotické vlákniny jsou zvláště účinné v prevenci různých onemocnění, a proto podporují dlouhověkost.

Ve vybavené sanitce bude moci záchranář za podpory moderních technologií provádět nutné zákroky, které povede vzdáleně zkušený chirurg z nemocnice vzdálené stovky kilometrů.
Budou nás léčit roboti? Umělá inteligence slibuje zázraky i ve zdravotnictví

„Rozpustná prebiotická vláknina je palivem pro prospěšné bakterie žijící ve vašem střevě, a když jsou vaše střevní bakterie dobře vyživovány, počet a typ přítomných prospěšných bakterií se zvyšuje,“ vysvětlila pro New York Post Kara Landau, registrovaná dietoložka a expertka na zdraví střev.

D - Borůvky

Ač malé a drobné, o to více v prevenci rychlého stárnutí účinné. Borůvky lze proto považovat za modrý zázrak.

„Jsou bohaté na určité protizánětlivé polyfenoly známé jako flavonoidy, které bojují proti poškození DNA a zpomalují poškození mozkových buněk související s věkem,“ říká expertka Ivanir s odkazem na výzkum borůvek a jejich zdravotních přínosů z roku 2020.

„Tyto silné antioxidanty prodlužují životnost tím, že bojují proti poškození DNA, a také chrání naše mozkové buňky před poklesem výkonu souvisejícího s věkem,“ doplnila odbornice.

E - Kefír a kysané zelí

Kefír jakožto fermentovaný mléčný nápoj, a kysané, tedy fermentované zelí jsou probiotika. To znamená, že obsahují biliony zdravých bakterií, jak přiblížila expertka na zdraví střev Kylie Ivanir.

Šediny budou možná jednou nosit jen ti, kdo jsou na ně hrdí
Lze zastavit šedivění vlasů? Výzkum myší srsti dal lidem naději

„Množství zdraví prospěšných střevních bakterií s věkem ubývá. Přitom střevo hraje klíčovou roli v mnoha systémech našeho těla, jako je imunitní zdraví, recyklace hormonů, produkce serotoninu a vstřebávání živin,“ doplnila Ivanir.