Petr Pavel vyhrál první kolo prezidentských voleb se ziskem 35,4 procenta hlasů Andrej Babiš zaostal o pouhé půl procento, což v absolutním počtu dělá necelých 23 tisíc hlasů. K celkovému vítězství však bude nutné oslovit mnohem více dosud váhajících voličů, těch, kteří měli jiné favority, nebo k urnám nešli vůbec.

O prezidentovi České republiky rozhodne druhé kolo. Utkají se v něm Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel.
Proč u voličů uspěli právě Pavel a Babiš? Důležitou roli hrálo několik faktorů

Expremiér hned po oznámení výsledků na bývalého šéfa Vojenského výboru NATO zaútočil, v duelu Deníku by však mělo jít o čestný souboj, ale především také o střet idejí a představ o směřování České republiky. Oba uchazeči o Pražský hrad by měli říct, co chtějí udělat pro to, aby „naše země vzkvétala“.

Prezidentský souboj Deníku
Podívat se na záznamy z jednotlivých unikátních debat Deníku se můžete ZDE.

„Tato debata ve formátu jeden na jednoho je vyvrcholením několikaměsíčního seriálu Prezidentský souboj Deníku. Do něj se na začátku zapojila celá kompletní sestava kandidátů. Mohli tak postupně oslovit statisíce čtenářů Deníku a představit jim svoje plány a postoje. I v posledním kole, kde se živě na Denik.cz utká Petr Pavel s Andrejem Babišem, se pokusíme přinést informace, plány, vize, nikoli výpady, strašení a urážky," říká šéfredaktor Deníku Roman Gallo.

Ředitel redakcí a šéfredaktor Deníku Roman Gallo
Deník proti strašení

Deník už dříve do předposlední předvolební diskuze pozval všechny tři favority prezidentského klání. Pozvání však přijal pouze Pavel a Danuše Nerudová, šéf hnutí ANO Babiš se z debaty omluvil s tím, že dá přednost soudnímu jednání k Čapímu hnízdu.

Poslechněte si argumenty uchazečů o post nového českého prezidenta i vy, a to už ve středu od 11:00. Debatu můžete sledovat jak živě, tak ze záznamu na webu deník.cz.