„Událost byla na operační a informační středisko hasičů oznámena jako viditelné plameny u komína. Ovšem po příjezdu první jednotky na místo bylo již objekt ve třetí fázi požáru,“ uvedla operační důstojnice Krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje Barbora Kubínová.

Na místo se sjelo celkem 12 jednotek požární ochrany, z toho jedna jednotka ze sousedního Jihomoravského kraje.

Ilustrační foto.
Plameny z kamen popálily mladé ženě z Útěchova obličej

"Po příjezdu na místo velitel zásahu rozdělil místo požáru na dva bojové úseky – hašení požáru a ochlazování okolních budov. Hasiči nasadili potřebný počet proudů vody k likvidaci požáru jak zevnitř, tak zvenku. Průzkumná skupina při prováděném průzkumu detekovala uložení acetylenové lahve, a tak hasiči ihned započali s ochlazováním, protože lahev byla zahřátá na nebezpečnou teplotu. Velitel zásahu si na pomoc přivolal i výškovou techniku. Pro dostatečný přísun vody na místo požáru bylo zřízeno čerpací stanoviště," popsala dramatický zásah mluvčí krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Vendula Horáková.

Požár dostaly jednotky požární ochrany pod kontrolu v 16.52 hodin. Dále bylo nutné dohasit skrytá ohniska požáru. Acetylenovou lahev se podařilo po hodině ochlazování zchladit na 20°C. Na jednotlivých úsecích byli pravidelně střídáni hasiči.

Do ranních hodin místo požáru střežila dobrovolná jednotka z Jevíčka. Požár se podařilo zcela zlikvidovat v sobotu v 7.56 hodin.

Sníh komplikuje dopravu v celém Pardubickém kraji.
FOTO: Hasiči tahali uvízlé kamiony, v Chocni skončil v příkopu linkový autobus

Příčinou vzniku požáru bude s největší pravděpodobností nevhodné skladování palivového dřeva v těsné blízkosti topidla. Ke zranění osob nedošlo. Škoda byla předběžně vyčíslena na čtyři miliony korun.