V bezesporu největší požár na Svitavsku za první čtvrtletí roku 2008 se mohla proměnit drobná nepozornost kuchaře jedné z oblíbených restaurací v Litomyšli. Po vznícení oleje v hrnci se oheň rozšířil do digestoře a žár od mastných přísad roztavil potrubí v půdním prostoru. Oheň se tak dostal do dřevěného stropu a poté na půdu, kde začala hořet část konstrukce střechy.

Personál restaurace však zachoval chladnou hlavu a zatímco ta něžnější část obsluhy přivolala hasiče, chlapi se dali do práce. „Pomocí hasicích přístrojů a hydrantu požár lokalizovali, a tak zabránili jeho dalšímu šíření. Hasiči, kteří se na místo dostavili pak provedli pouze dohašení a odvětrání zakouřených prostorů,“ uvedl Jan Novotný z Hasičského záchranného sboru ve Svitavách.

Tato událost dokládá, že hasicí přístroje i hydranty nejsou ve stavbách samoúčelnou věcí a v okamžiku, kdy se dostanou do správných rukou, mohou zachránit velké materiální hodnoty a nezřídka také lidské životy.

Od 1. července musí být totiž všechny nově schválené domy vybaveny aspoň jedním hasicím přístrojem s hasicí schopností 34 A. Tento údaj uvedený ve vyhlášce laikovi mnoho neřekne. Jaký druh přístroje je tedy do domácnosti nejlepší podle názoru hasičů? Vodní, práškový nebo pěnový?

VÍCE ČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ SVITAVSKÉHO DENÍKU