Profesionální hasiči zasahovali v sobotu odpoledne u požáry chaty ve Svitavách. Špatně umístěný kouřovod udírny způsobil požár pergoly a unimo buňky. "Majitel chaty s rodinou od rána udili maso a topili v udírně až do 13. hodiny. Ještě kolem 15. hodiny byla celá udírna, umístěná v pergole, hodně teplá. Lidé seděli v chatě a najednou vypadl elektrický proud. Vyšli z chatky, aby nahodili pojistky a zjistili, že celá pergola a unimobuňka jsou v plamenech," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Na místo vyrazily čtyři jednotky hasičů. Plameny hasiči dostali pod kontrolu a zamezili dalšímu šíření ohně. "Poté bylo nutné rozebrat ohořelé části unimobuňky, vyklidit ji a uhasit všechna ohniska," dodala Horáková.

Událost se naštěstí obešla bez zranění. „Příčinou vzniku požáru je kouřovod udírny, který byl umístěný v dřevěné konstrukci střechy s šindelovou krytinou pergoly,“ doplnila vyšetřovatelka hasičů Lenka Hauk. Škoda byla předběžně vyčíslena na 250 tisíc korun. Uchránit se však hasičům podařilo majetek ve výši 700 tisíc korun.