„Předně – v souvislosti s covidem byla pozastavena povinná elektronická evidence tržeb, a to pro celý rok 2021 i rok 2022. Znamená to, že elektronicky evidovat tržby nemusí ti, kteří oborem podnikání spadají do prvních dvou vln (tedy velkoobchod, maloobchod, stravovací a ubytovací služby) a s evidencí již mají několikaletou zkušenost, říká Pavla Břečková.

Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR. Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR. Zdroj: Archiv

Současně se zatím systém nespustí ani pro zbývající obory, které tuto povinnost dosud neměly. Systém EET nicméně zůstává funkční. Pokud tedy poplatníci chtějí tržby i nadále evidovat tímto způsobem, nic jim v tom nebrání. Některé povinnosti však poplatníkům zůstávají, a to povinnost ochrany autentizačních údajů, certifikátu a bloků účtenek, vázaných k systému.

„Za jednoznačně dobrou zprávu lze považovat zvýšení hranice pro odpis dlouhodobého hmotného majetku na 80 tisíc korun (dosud 40 tisíc). Znamená to, že se rozšiřuje možnost uplatňování výdajů na dlouhodobý majetek rovnou jako daňově uznatelný náklad,“ vysvětluje dále místopředsedkyně AMSP ČR.

Změnu lze podle Břečkové aplikovat zpětně již na rok 2020, tedy na majetek pořízený po 1. lednu 2020. Pokud jste si tedy pořídili například nějaký dražší nástroj, jehož cena nepřesáhla 80 tisíc, celou částku lze odepsat přímo z nákladů. To ovlivní výslednou daň z příjmu. 

Ilustrační foto
Poradna Deníku: Víte, kdy pomůže konsolidace?

„A ještě drobná pikanterie, která ovlivní celý náš život: letošní rok patrně přinese konec střídání času. Trvale pak bude platit jen ten zimní. Poslední změna času tak nejspíše proběhne 31. října 2021,“ doplňuje Pavla Břečková.

ŽIVNOSTNÍCI TO NEVZDÁVAJÍ. Deník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani. Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti se současnou situací.