Proto se lidé vrací k trhům a za čerstvou zeleninu nebo domácí mléko si rádi připlatí.Na sobotních Farmářských trzích v Litomyšli se sešlo několik hospodářů.

Farmářka Věra Bulvová z Makova nabízela čerstvé mléko a mléčné výrobky vlastní produkce. Stanislava Bartošová ze Širokého Dolu prodávala u svého stánku zeleninu, bylinky i řezané květiny. „Bydlíme v Širokém Dolu, ale pozemky máme v Lubné. Nabízíme čerstvé bylinky, zeleninu, hrášek, brambory, zelí, salát, okurky, ředkvičky, řezané květiny, a to vše z vlastní produkce,“ uvedla Stanislava Bartošová. Na trhu byla mladá žena úplně poprvé. Matka dvou dětí a zahradní architektka navíc letos na jaře rozjela tzv. bedničkovou službu. „Rozvážíme zeleninu lidem domů. O službu je zájem. Máme asi dvacet pět zákazníků. Lidé si na internetu vyberou, co chtějí. Objednávka mi přijde mailem. Nachystám do bedýnky a dovezu jim vše až domů. Největší zájem mají zákazníci o čerstvou zeleninu a řezané květiny a dost jedou i bylinky, petržel, libeček, oregano i meduňka, šalvěj a mateřídouška,“ přiblížila sortiment Bartošová.

V úterý a v pátek odpoledne vyráží s bedničkami do terénu. „Zatím jezdíme jen ve svitavském okrese, Svitavy, Litomyšl, Polička a okolí. Zákazníky máme i v Borové nebo Květné,“ dodala Stanislava Bartošová .
Její rodina vlastní asi půlhektarovou zahradu. „Pěstujeme zhruba na tisíci metrech čtverečních a starám se o to sama,“ řekla mladá žena. Ovoce i zeleninu také vykupuje od lidí z okolí. Navíc pro restaurace pěstuje jedlé květy. Trhy jsou podle ní dobrý nápad, jak nabídnout lidem čerstvou zeleninu z vesnické zahrádky.

Čerstvé sýry

Věra Bulvová z Makova, to je další úspěšná farmářka ze svitavského okresu. S rodinou žije v Makově u Litomyšle. Na trh do Litomyšle přivezla výrobky z kravského mléka. „Nabízíme čerstvé mléko, kefír, bílý jogurt, pribináčky a sýry, ochucené, bílé, s cibulí a česnekem,“ sdělila Věra Bulvová. Chce lidem prodávat kvalitní české výrobky, které jsou úplně jiné než ty v supermarketu. A lidé je podle Věry Bulvové sami shánějí. „Prodávám mléko také do mlékárny, ale nízká výkupní cena za litr mě donutila vyrábět doma. Vloni jsem dostávala jen zhruba pět korun za litr, to je dost málo,“ vysvětlila farmářka.

Zúčastnila se kurzu v Kroměříži v mlékařské škole. „Sjela se tam tehdy parta zemědělců z celé republiky a přímo ve škole nás učili základní výrobu mléčných produktů,“ řekla Věra Bulvová. Výrobky sice nemají dlouhou trvanlivost, ale jsou z opravdového mléka. Mléko zpracovává Bulvová každý druhý den. A zákazníkům nabízí široký sortiment. „Zpracuji zhruba sto litrů mléka. Máme hospodářství, vlastní farmu. Chováme dvacet krav,“ dodala farmářka z Makova.

Lidé si oblíbili rovněž trhy v Poličce, které se konají každý čtvrtek. Pěstitelé nabízejí zeleninu i na trhu v Moravské Třebové. Zájem je i o čerstvé mléko z automatů, které jsou v Poličce a Litomyšli.