„Přijeli jsme se seznámit se systémem sociálního podnikání v restauračním zařízení. Uvažujeme o něčem podobném ve Svitavách. Chtěli jsme vidět projekt, který funguje, a získat informace o rizicích, který tento systém podnikání přináší," ozřejmil důvod návštěvy starosta Svitav David Šimek. Podporuje myšlenku, že by došlo k využití prostor po internetové kavárně ve Fabrice, která sousedí s knihovnou. Mohlo by tak vzniknout místo, kde by se mohli scházet u šálku dobré kávy a například zákusku.

Obsluhovat by je mohli lidé, kteří jsou postižení a jen těžko shánějí práci. „Díky takovýmto činnostem se integrují do společnosti a připadají si důležití. Prací se zvýší jejich kvalita života. Hlavně po psychické stránce. Oni pracovat chtějí, ale jejich schopnosti jsou omezené a nemohou se uplatnit ve všech oblastech," vysvětlila vedoucí střediska Salvia Ludmila Benešová.

Zvláštní režim

Zda bude středisko sociálních služeb provozovat kavárenské zařízení, není jasné. Prozatím však shánějí informace o provozu. „S nápadem sejít se a popovídat si o praktických věcech, které máme vyzkoušené, přišla Ludmila Benešová a já jsem jí vyšla ráda vstříc. Hodláme spolupracovat i v budoucnu," řekla vedoucí Rettigovky Alena Fiedlerová. Také například vysvětlila, jakým způsobem vybírají personál, pro které je mnohdy těžké přijmout pracovní režim. „Snažíme se těmto lidem pomoci přizpůsobit se, neboť mají pomalý nástup. Zaměstnáváme tak čtrnáct lidí, kteří mají různou pracovní dobu," dodala Alena Fiedlerová.

Kromě zaměstnanců bylo důležitým tématem financování a také administrativa při získávání dotačních titulů. Bez těch není téměř možné sociální podnikání provozovat. A nebyli to jen Svitavští, kteří se dozvěděli cenné informace. V otázce financování zaujala Alenu Fiedlerovou možnost předfinancování projektů s pomocí města, jako to dělají Svitavy.

Kdo by si však myslel, že sociální podnikání je charita, tak opak je pravdou. Podniky jako jsou restaurace a kavárny musí reagovat na situaci na trhu a stále nabízet zákazníkům standardní služby a přicházet s novinkami. A právě i o takovýchto věcech se vedla v Litomyšli debata.

„Dověděli jsme se o skutečnostech z praxe. Mnohdy jsme si mysleli, že to funguje jinak. Načerpali jsme mnoho informací a pokud budeme realizovat kavárnu, tak je využijeme. Rozhodně hodláme i nadále spolupracovat v oblasti poradenství, budeme čerpat ze zkušeností," dodala na závěr Ludmila Benešová, vedoucí svitavské Salvie.