Otevřený dopis naleznete ZDE.

Můžete  formulovat důvody, které vás vedly k tomu, že jste vystoupil s návrhem úplného zákazu hazardu ve městě?
Volební strana TOP 09 – Fórum občanů Litomyšle, kterou v litomyšlském zastupitelstvu zastupuji, šla do komunálních voleb s programem, který tento bod výslovně uváděl – a nebyli jsme jediní, kdo chtěl hazard řešit! Snahu o prosazování a plnění volebních závazků považuji v demokratické společnosti nejen za zcela legitimní, ale také naprosto přirozenou a pro solidní stranu doslova povinnou.

Hráči mají mnoho příležitostí k hazardu i v okolí. Zákaz tedy skutečně nemůže řešit jejich případnou závislost. Co je vaším cílem, čeho chcete litomyšlskou veřejnost zákazem hazardu uchránit?
Příležitostí k hazardu v řadě měst – i v okolí Litomyšle – ubývá. Podívejte se na mapu, kde hazard již omezili nebo zcela zakázali. Srovnejte to i se současnou vládní politikou a jí připravovanou legislativou. Zjistíte, že nekonáme nic, co by bylo vytrženo z kontextu doby a událostí, ale právě naopak. Ten trend je zřejmý každému, kdo se problémem zabývá. O gamblingu v odborných statích hovoří například MUDr. Nešpor. Obecně se formuluje, že „hráčství je řazeno mezi návykové poruchy, přičemž počet nemocných v populaci v poslední době výrazně narůstá. Hráč nedokáže odolat hře, čím více ztratí, tím více hraje…" Ostatně každý, kdo měl ve své blízkosti někoho s tímto problémem, jistě dobře ví, o čem je řeč.

V dopise je uvedené, že poškozujete většinu, což činili v minulosti komunisté a nacisté. Můžete komentovat toto nařčení vaší osoby?
Takzvaný „Otevřený dopis" pana  Furára nebudu vůbec komentovat. Každý, kdo chce, ať si udělá obrázek sám.

Josef Furár argumentuje, že zákaz hazardu s sebou nese negativní ekonomické aspekty. Jaké jsou roční příjmy díky hazardu do městského rozpočtu? Máte plán, jak je nahradit?
V loňském roce měla Litomyšl příjem z hazardu, který tento případný zákaz či omezení postihne, 5,8 milionu korun, což jsou necelá dvě procenta letošního městského rozpočtu. Jsem v zastupitelstvu už nějaký pátek a pamatuji si, že zejména v letech krize (kolem 2007, 2008) jsme byli nuceni stavět rozpočet dokonce jen na devadesáti pěti procentech předešlého roku. Nebylo to komfortní ani příjemné, ale přežili jsme to. Navíc se nedomnívám, že onen příjem zmizí ze dne na den, ale bude to spíše pozvolné ustávání, na něž je možné se sofistikovaně připravit úsporami, revizí výdajů atp. Na místě totiž není poněkud zjednodušená představa, že zastupitelstvo přijme zákazovou či omezující vyhlášku hazardu a náčelník městské policie druhý den obejde automaty a pověsí na ně kladky. Všechno má svůj legislativní rámec a čas.

Stojíte stále za úplným zákazem hazardu na území města Litomyšle?
Již jsem se vyjádřil – a spolu se mnou stejně i dalších čtrnáct zastupitelů z dvaceti tří přítomných. Aktuálně je vyhláška připravena ve dvou verzích, právě včera o ní jednala městská rada. Na další týden se plánuje pracovní setkání zastupitelů nad touto problematikou, další diskuze lze očekávat před rozhodujícím hlasováním na zastupitelstvu, které se bude konat  22. dubna ve Smetanově domě. Je to téma, které není černobílé, budí debatu, vnímám pozitivní ohlasy občanů a samozřejmě registrují i negativní reakce zainteresovaných firem či jejich představitelů. Neumím věštit z křišťálové koule a neodvážím se tipovat výsledek, nicméně věřím, že jednou bude také Litomyšl městem bez hazardu.

Hazard omezují také v okolních městechNejenom v Litomyšli, ale i v jiných městech na Svitavsku a v okolí už o zákazu hazardu zastupitelé diskutovali.
Vyhlášku, která ve svém znění omezuje hazardní hry, mají ve Svitavách a také v Moravské Třebové. Nařízení v těchto městech například zakazuje venkovní tabule se svítícími čísly, která lákají kolemjdoucí na aktuální výši jackpotu. Rovněž omezují otevírací dobu barů nejčastěji tak, aby nefungovaly jako takzvané non stop bary.

Úplný zákaz hazardu a loterie pak platí například u sousedů v nedalekém Vysokém Mýtě nebo také v Lanškrouně.
V Litomyšli je aktuálně hráčům k dispozici sedm heren. K tomu povolení k provozu má ještě jedna další herna, ta však v současné době není otevřená.

V součtu to znamená, že příznivci hracích automatů, videoheren a nejrůznějších sázkařských terminálů a rulet mají ve městě k dispozici dohromady sedmdesát devět přístrojů. V provozu je jich sedmdesát čtyři.