Margaret KřížováZdroj: se svolením Margaret KřížovéVydavatelství Vltava Labe Media ve spolupráci s byznys mentorkou Margaretou Křížovou připravuje projekt Jak na peníze a malé podnikání, ve kterém jednoduchou formou radí, jak ušetřit a naučit se dobře hospodařit.

A to nejen v rodině, ale také v drobném podnikání. 

Seriál natočený v prostoru Magenta Experience Center můžete zhlédnout na www.denik.cz a www.vlasta.cz.

Jestli se řídíte pravidlem „Kdo šetří, má za tři“, zapomeňte. Úspory na vkladních knížkách jsou minulostí a peníze, které necháte ležet na bankovních účtech, vám spolkne inflace a další část bankovní poplatky.

A proto je potřeba investovat. Můžete začít v malém, investovat už můžete od pár stokorun. Informujte se v bance na podílové fondy. Záleží na tom, jaký máte investiční horizont neboli na jak dlouho jste ochotni své peníze do fondu vložit a nechat je tam pracovat pro vás.

VLM Škola financí
VIDEO: Finanční gramotnost: Osobní brand. Přestaňte se schovávat

Jsou fondy dluhopisové, smíšené a akciové – ty jsou nejrizikovější, ale mohou být také nejziskovější.

Úspěch se skrývá v pravidelném a dlouhodobém investování. Pokud je vám 20 či méně a začnete pravidelně investovat, položili jste základ svému spokojenému důchodu.

Pro ty odvážnější je možné investovat přímo do akcií. Měli byste se ale přece jen vyznat ve výročních zprávách firem a sledovat pečlivě vývoj trhu v odvětví, které vás zajímá. Nezapomeňte, že akcie mohou mít zajímavý výnos, ale představují také vysoké riziko. Další možností jsou dluhopisy.

Ty, které vydává stát, patří k těm nejbezpečnějším investičním nástrojům. Jen pozor na firemní dluhopisy, stejně jako u akcií je potřeba znát finanční kondici firmy. U nekvalitních firemních dluhopisů byste také o své investované peníze mohli přijít. 

Jak začít investovat

  1. Investujte pravidelně, dlouhodobě a klidně po malých částkách, investovat můžete už od 300 Kč. I stokoruny se počítají.
  2. Nepanikařte, když vaše investice poklesnou, investice jdou nahoru a dolů, trh tak funguje od nepaměti.
  3. Začněte co nejdřív, a jestli už jste to prošvihli, řekněte to svým dětem nebo vnoučatům.
  4. Na trhu je dnes řada aplikací, přes které můžete sami investovat na kapitálových trzích po celém světě. Buďte obezřetní a vybírejte aplikace důvěryhodných institucí.

Všechny díly seriálu najdete na Denik.cz

VLM Škola financíZdroj: Vltava Labe Media