Letošní jaro nebylo pro včelaře zrovna ideální. „Dlouho byla zima, takže rostliny nekvetly stejně jako obvykle," vysvětluje včelař Miloš Smíšek z Vidlaté Seče. Jeho slova potvrzují i další včelaři. Nedostatek medu je totiž v okrese celoplošným problémem. „Jaro navíc nenastoupilo po krutých mrazech zvolna, ale příliš prudce," dodává jedlovský včelař Vítězslav Šauer. Ani léto, které následovalo, situaci příliš nezlepšilo. Deště ovlivnily zvláště množství medu lesního. „Spláchly medovici a mšice, které se na ní podílejí," říká Miloš Smíšek.

Stav ještě zhoršila varroáza, která včelstva postihla. Jedná se o onemocnění včel, které je způsobeno roztočem. „Uhynulo mi čtyřicet procent včel. Je to skutečně katastrofa," shrnuje svou škodu Vítězslav Šauer.

Jak velký je tedy rozdíl v množství medu získaného letos oproti loňskému roku? Včelaři se shodují, že současné množství je zhruba třetinové. Špatné podmínky navíc způsobují, že do svých zásob musí „sáhnout" i samotné včely. Pro člověka ho proto zbývá méně.

Zda se nedostatek medu odrazí i na jeho ceně, není úplně jednoznačné. „Záleží na včelařích. Většina z nich dělá chybu, že první med prodává příliš rychle a levně. Ten potom chybí," vysvětluje Miloš Smíšek. S tím souhlasí i jeho kolegové. „Je to otázka nabídky a poptávky. Malovčelaři se většinou zbavují medu hned zpočátku. Prodávají ho dost pod cenou," doplňuje Vítězslav Šauer. Přesto se mírný nárůst cen medu očekává. Podle sloupenského včelaře Josefa Tobka to bude asi o deset korun.

Na konkrétních lokalitách potom závisí, kterého medu bude v letošní sezoně nejvíce. Lze však očekávat, že bude chybět především lesní med. „V naší lokalitě není medovicový med skoro vůbec. Nejvíce budeme mít medu květového," podotýká včelař Josef Tobek ze Sloupnice.

TEREZA KOPECKÁ