„Tento prodej organizujeme zhruba již dvacet let. Finanční přínos za toto období odhaduji na zhruba dva miliony korun. Je to jedna z mnoha našich aktivit, kterými se snažíme posílit náš rozpočet a následně zarybnění revírů,“ vysvětluje za rybářské sdružení Jaroslav Martinů.

Litomyšlské rybářství připravilo pro osmidenní předvánoční prodej sto čtyřicet tun kapra. Ten bude k dostání nejen ve svitavském okrese, ale pochutnají si na něm také lidé v Brně nebo Olomouci. „Ryby jsme vylovili již v listopadu. Pak byly na sádkách, aby se vyčistily,“ poznamenal Jindřich Groulík, ekonom litomyšlského rybářství.

Přechodný pobyt ryb v sádkách způsobí, že ryby pak nezapáchají rybničním bahnem.

Vánoce bývají dny štědré. Přesto se však na přípravě štědrovečerní večeře dá nějaká ta koruna ušetřit. A to nejen na kaprovi. Rovněž salát můžete pořídit levněji, a možná i zdravěji.

„Naporcovaného kapra jsem koupila hned, jak se dostal do obchodů, asi před třemi týdny. Moc velký zájem o něj nebyl, takže ho nakonec prodejna zlevnila o třicet procent. Doma jsem porce zamrazila a teď už mám vystaráno,“ sdělila Kristýna Tichá. Dodala, že se inspirovala u kamarádky. V její rodině je totiž řada rybářů, a tak má porce kapra v mrazáku také.

Místo kapra se dá upravit tolstolobik

Pokud jste se s předstihem surovinami na štědrovečerní večeři nepřipravili, můžete v těchto dnech kapra pořídit na svitavském náměstí od rybářů z Poličky za 86 korun za kilogram. Lidé z Litomyšlska zase můžou zamířit pro ryby přímo do sádek. Za kilogram kapra první třídy zaplatí 75 korun, za kapra ve výběrové kvalitě pak 85 korun. Jestli by chtěl někdo opravdu ušetřit, musel by se vzdát české tradice. K večeři se pak místo kapra dá upravit tolstolobik. Ten v sádkách v Litomyšli vyjde na 45 korun za kilogram.

Také na bramborovém salátu se dá uspořit třeba za majonézu nebo za salám, které do něj v některých rodinách přidávají. Do receptu, podle kterého vaří studenti poličské střední odborné školy, stačí podle Lubora Havlíka, vedoucího odborného výcviku, majonézy jen deset gramů.

Kdybyste chtěli ještě levnější variantu, můžete zkusit recept „německý“. Stačí vám dvanáct menších uvařených brambor, jedna střední cibule, tři decilitry vody, dvě lžíce mouky, deset deka slaniny, ocet, cukr, sůl, pepř. Slanina se mírně opeče a vyndá z pánve. Na zbylém tuku jen trochu osmahněte nakrájenou cibulku. Ta se zasype moukou, opět chvilku osmaží, přidá voda a ocet a povaří. Řídký „bešamel“ se dochutí solí, cukrem, pepřem a nalije na ještě teplé nakrájené brambory, promíchá a posype slaninovými krutonky.

Bramborový salát - odlehčená receptura pro 4 osoby
vařené brambory 420 gramů
mrkev 60 gramů
petržel kořenová 60 gramů
celer 40 gramů
okurky sterilované 40 gramů
vejce vařená 30 gramů
kyselá jablka 40 gramů
jogurt 20 gramů
majonéza 10 gramů
pepř mletý, sůl, kari koření, hořčice plnotučná

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme spolu s kořenovou zeleninou na plátky. Vejce nakrájíme na hrubé kostky, jablka na plátky. Promícháme jogurt a majonézu s kořením a hořčicí a na závěr spojíme s nakrájenými surovinami. (ŠOŠ Polička)