V Dolním Újezdu mají na čtrnácti sběrných místech osmnáct kontejnerů na sklo, jedenáct na plasty a pět na papír. Počet nyní navyšují o dalších jedenáct nádob. „Množství vytříděného odpadu se rok od roku zvyšuje. Největší nárůst jsme zaznamenali vloni, a to u papíru a bílého skla," sdělil starosta Stanislav Hladík. Se sběrem papíru pomáhá několikrát do roka i místní základní škola.

Tisíce korun zpět

„Ke třídění odpadů máme i finanční motivaci. Od společností zabývajících se zužitkováním vytříděných odpadů dostáváme odměnu. Vloni to bylo 185 tisíc korun. Tyto peníze dáváme zpět do odpadového hospodářství a kryjeme tak rozdíl mezi náklady na sběr a likvidaci odpadů a částkou, kterou hradí občané v rámci poplatku za odpady," vysvětlil Stanislav Hladík. Obyvatelé považují sběrný dvůr jako užitečnou investici.

„Dolní Újezd je jednou z obcí, kde berou třídění odpadu vážně. Snažíme se obcím a městům vycházet vstříc a pomáháme rozšiřovat sběrnou síť bezplatným pronájmem kontejnerů. Motivujeme obce peněžní odměnou a soutěžemi," dodal Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti Eko-Kom, která zajišťuje třídění a recyklaci odpadu.