Seznam alergenů

1. Obiloviny obsahující lepek
(pšenice, ječmen, žito, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
2. Korýši
3. Vejce
4. Ryby
5. Podzemnice olejná (arašídy)
6. Sojové boby (sója)
7. Mléko
8. Skořápkové plody (mandle, ořechy – lískové, vlašské, kešu, pekanové, para, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
9. Celer
10. Hořčice
11. Sezamová semena (sezam)
12. Oxid siřičitý a siřičitany
13. Vlčí bob (lupina)
14. Měkkýši

Nový zákon nařizuje provozovatelům zařízení seznam alergenů uvádět přímo na jídelních lístcích.

Právě tento týden vchází v platnost a reportéři Deníku se zaměřili na jejich dodržování, podobu i informovanost obsluhy o novince. Každá restaurace přitom přistupuje k informování o novém zákonu jinak.
Přípravu nepodcenil šéf svitavské restaurace U zvonečku. V jídelním lístku uvádí krátký výňatek z paragrafu zákona. Zatím však u jídel číselně neoznačili použité ingredience obsahující alergeny. Zato při příchodu do restaurace vás přivítá informační cedule popisující v bodech všechny alergeny seřazené do kategorií. „Nové jídelní lístky jsme natiskli před dvěma měsíci. Nevím, jestli je teď netisknout znovu. Zatím to řešíme tak, že obsluha je schopna dát zákazníkovi informaci o tom, které alergeny jsou v jídle a podle seznamu si je zákazník pohodlně najde," přiznává majitel zařízení Lubomír Havelka. Informace vám tu poskytnou na vyžádání. Stejně se k situaci postavila také další proslulý svitavský podnik Maják.

„Pokud chcete vědět o alergenech v jídle více, rád vám přinesu upravený lístek, který máme na baru," upozornil nás číšník. Seznam alergenů s ním však automaticky nepřinesl. Redaktor Deníku si jej musel vyžádat.

Úplně jiným způsobem postupuje například restaurace Na Parkánech v Poličce. Seznam surovin obsahujících alergeny tu označí přímo šéfkuchař, který dělá aktuální Ilustrační foto.menu. U stálých podávaných jídel naleznete správně označenou číselnou podobu a podle ní si následně v příloze lístku vyhledáte konkrétní číselně označené suroviny.

Informace o alergenech nechybí ani v restauracích, kde jídelní lístky nemají.Vaří totiž například pouze hotová jídla v době obědů. Například U Rumpála ve Svitavách informují své zákazníky na tabuli při vstupu do restauračního zařízení. Na tabuli jsou označeny alergeny číslovkou a u stolu je seznam, podle kterého zákazník pozná, která složka je obsažena v jídle. Zároveň je připojena informace, že podrobnosti sdělí personál. Ten bere situaci o podávání informací tohoto druhu s úsměvem, stejně jako zákazníci, kteří si příliš z nového nařízení hlavu nelámou. Spíše se baví o tom, jak jim servírované jídlo chutná.

Lidé změnu kvitují

Většina provozovatelů restauračních zařízení a vývařoven se na novinku chystala už během víkendu, anebo ji zavedli teprve včera. To litomyšlský podnik Slunce se na změnu zákona přichystal s předstihem a informace o alergenech nabízel svým zákazníkům už v průběhu minulého týdne. Každá restaurace volí jinou cestu, jak dostat informace k zákazníkovi už proto, že zákon nestanovuje mustr či pokyn, jak přesně vše uvádět.

Majitelé a provozní přitom novinku v zákoně nesou nelibě. „Je to podle mě holý nesmysl a zbytečně zatěžující byrokracie. Stejně to k ničemu nepřispěje," myslí si pan Robin, který provozuje několik podniků a nepřál si zveřejnit své jméno. Jeho názor sdílí i jednatel svitavského Majáku Jiří Popelka. „Je to k ničemu. Bohužel s tím nic nenaděláme. Zákon je vydaný," dodal.

„Mám na to stejný názor. Kdyby to byl evropský zákon, docela bych chtěl vidět, jak ho budou aplikovat Řekové nebo Turci," zamýšlel se Lubomír Havelka. Přestože první den si lidé informace o alergenech takřka nežádali, myslí si, že časem se zákon v praxi uchytí a pro alergiky najde využití. „Je to potřeba, i když mě to jako strávníka nezajímá, protože mám alergie na jiné věci. Třeba moje sousedka má dceru alergickou na lepek. Věřím, že právě jí podobné informace v restauracích pomohou," říká Lubomír Dobeš. „Kromě jiného je také důležité i to, z jaké země pocházejí suroviny. Na to je také potřeba se zaměřit," uvedl Jaromír Bohatec. Brzy se do restaurací kromě Deníku a strávníků vypraví i hygienici, kteří posoudí správnost nabízených údajů.

Co si myslíte o novém zákonu předepisujícím povinné uveřejňování alergenů? Narazili jste na restauraci, jež zatím podobné informace zákazníkům nenabízí? Stojíme také o váš názor. Napište nám na svitavsky@denik.cz

(bs, pš)