Radnice se snaží už několik let prodávat svůj nemovitý majetek formou dražby. Ta poslední moc úspěšná pro město nebyla. Z nabízených šesti bytů prodalo město jen dva.

Nezájem o domy

„Nabízeli jsme také pět stavebních parcel, kupce máme na dva. O vlastnictví dvou bytových domů neprojevil zájem nikdo," hodnotí dražbu starosta Miloš Izák. Přesto ale bude město v této formě prodeje pokračovat. „Je to nejobjektivnější způsob hlavně v případě, kdy je o jednu nemovitost více zájemců," vysvětluje starosta Izák. Dražby dělá radnice minimálně jednou až dvakrát do roka. „Vliv na to, že poslední dražba neměla takový úspěch, jaký jsme od ní očekávali, má i celková sociální situce ve městě," konstatuje moravskotřebovský starosta. Region totiž vykazuje vysokou míru nezaměstnanosti a nízké průměrné výdělky. „I kdyby zájem o byt nebo pozemek měli, nemají na to peníze. Kdyby si vzali úvěr, jen těžko by ho spláceli," říká Miloš Izák.

Slevit, nebo počkat

Pro město to znamená, že bude muset buď slevit z požadované ceny prodávaných bytů a pozemků, nebo s prodejem počkat, až se sociální situace obyvatel Třebové zlepší.