„K tomuto kroku nás dovedla celosvětová krize, která v minulých letech postihla automobilový průmysl. Přišli jsme o hlavního zákazníka a nedokázali dál čelit tlaku na snížení ceny airbagů," prozradil důvody František Bušina, ředitel firmy.

Výroba airbagů se z Jevíčka přesune do Rumunska.

Firma byla na pokraji uzavření už v minulosti. Původně padlo rozhodnutí ukončit výrobu už na jaře 2010. „Stávající zákazník nesouhlasil s přesunem jeho výrobků do jiné pobočky GST a požadoval šití airbagů v Čechách, proto jsme v omezené kapacitě vyráběli dodnes," řekl ředitel pobočky.

Propouštění se týká posledních přibližně šedesáti zaměstnanců. „Každému náleží čtyřměsíční odstupné a odměna za odpracované roky ve výši dva a půl tisíce korun," uvedl ředitel firmy. V současnosti probíhají jednání o možnosti změny pracovního místa v rámci firmy .

„Jakékoliv propouštění je špatné, na druhou stranu jsou to věci, které nedokážeme ovlivnit. V minulosti jsme přilákali velkou firmu tím, že jsme nabídli pozemky města za symbolickou korunu. Byl to zajímavý moment, díky kterému firma řekla ano, tady zůstaneme. Ale v tomto případě nejsme schopni najít nic, čím bychom přesvědčili vlastníky, aby tady zůstali. Odcházejí za levnější pracovní silou," dodal starosta Roman Müller.

Ukončení výroby by nemělo mít výrazný vliv na situaci na pracovním trhu v regionu. Podle starosty Jevíčka je důležité si uvědomit, že Jevíčko leží na hranici tří okresů i krajů. „Má to pro nás dvě roviny. Když dochází k propouštění, tak všichni nespadnou do evidence moravskotřebovského úřadu práce. Druhá věc je, pokud vytvoříme nové pracovní místo, musíme počítat s tím, že to není pouze pro náš region," vysvětlil Roman Müller.