VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Putování za židovskou kuchyní

Již slavný francouzský básník Guillaume Apollinaire soudil, že židovská kuchyně spolu s ruskou, francouzskou a italskou patří k těm nejlepším na celém světě. Bráno na dnešní poměry, je v podstatě velmi racionální, málo tučná a bohatá na vlákninu. Několikrát do roka je ozvláštněna nějakou tou husičkou, ale jinak je jejím základem hovězí, telecí a skopové maso, hodně ryb a také drůbeže.

8.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Rozinkové víno

Do kameninové nebo skleněné (nikoliv kovové) nádoby připravíme kilo rozinek a zalijeme je vychladlou převařenou vodou. Přikryjeme a necháme několik dnů v teple pracovat. Zhruba po třech dnech se vytvoří povlak, který sebereme. Když je víno hotové, přecedíme je a ochutíme citronovou kůrou a skořicí. Stočíme je do lahví, pečlivě zazátkujeme. Poté ho ještě alespoň týden necháme v chladu.

Kapr po židovsku

Vykuchaného kapra rozporcujeme a lehce osolíme. Na oleji nejprve podusíme nastrouhanou kořenovou zeleninu, česnek, drobně nakrájený pórek a cibuli. Zastříkneme bílým vínem, dolijeme vodou a uvedeme do varu. Porce kapra zvolna vaříme v zelenině asi patnáct minut. Potom opatrně vyjmeme, povařenou zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme přes cedník a dochutíme podle potřeby. Hlavičky žampionů oloupeme a zprudka opečeme dohněda. Při podávání doplníme bazalkou a citronem. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory nebo chléb. Podobný recept uvádí i Ota Pavel v knížce Jak jsem potkal ryby, kde se dočtete: „Soutěž vyhrál Jirka. Za nejlepší pokrm byl vyhlášen jeho kapr židovský. Recept tenkrát nechtěl prozradit, ne a ne. Ale ve spaní ho vybreptal: Kousky kapra obal v mouce, dus na oleji s cibulkou, rybím vývarem, bílým vínem, česnekem a sekanou zelenou petrželkou, přelij vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými pečárkami.“

Zmrzlina

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh. Dva žloutky utřeme se dvěmi lžícemi cukru a lžičkou oleje, potom promícháme s rozdrceným ovocem. Použijeme například banány s jahodami a malinami nebo banány s mandarinkami a rybízem. Přidáme sníh, zmrazíme a podáváme polité likérem. Můžeme užít i kompotované ovoce. Protože v této zmrzlině chybí mléko nebo smetana, je neutrální – parve – a lze ji podávat i po masitých pokrmech. A protože zajímavých informací o židovské kuchyni i receptů máme ještě minimálně na jednu sobotu, můžete se těšit na další pokračování.

8.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby skončily, začíná sčítání hlasů. Snímky jsou z volební místnosti v Základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích.

Volební úspěchy stran na Svitavsku

Silniční časovka, předposlední závod seriálu Cykloman.

Nejčastější vítěz Kuda triumfoval opět

Starostu Poličky dostaly do sněmovny preferenční hlasy

Pardubický kraj – Občanská demokratická strana obsadila ve volbách druhé místo, v Pardubickém kraji pro ni hlasovalo 10,96 procent občanů. Ve sněmovně tak ODS získala jeden mandát. Ze šestého místa kandidátní listiny ho obsadil starosta Poličky Jaroslav Martinů, který získal 1 776 preferenčních hlasů.

Tuři si přivezli cenné vítězství z Brna

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Po domácím úspěchu ve východočeském derby nad Pardubicemi uspěli svitavští basketbalisté také v moravské metropoli. Vedli tam po celé utkání.

Tři poslanci jsou ze Svitavska

Svitavsko - V parlamentních lavicích zasednou na příští čtyřleté volební období rovněž tři poslanci ze Svitavska. Staronovou poslankyní za KSČM je Květa Matušovská z Javorníku.

Starosta Poličky přeskočil lídra

Polička - Pokud byste hledali populárního politika, tak prototypem je Jaroslav Martinů z Poličky. Dlouholetý starosta a už jednu zvolený poslanec v letošních volbách uspěl a z šestého místa se stal jediným zástupcem ve sněmovně za ODS v Pardubickém kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení