Pivovar Dalešice

Kde: Dalešice, Třebíč
Prohlídka pivovaru: ano
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: Pivovar byl založený nejspíše koncem šestnáctého století. Po svém zániku v roce 1977 chátral a teprve v roce 1999 jej odkoupili současní majitelé, kteří obnovili výrobu. Nyní je součástí areálu také hotel a vyhlášená restaurace. Pivovar, který je turisty velmi oblíbený, návštěvníky přenese do doby Rakousko- -Uherska. Dalešický pivovar své pivo, které není filtrované ani pasterizované, rozváží do mnoha hospod. Pivovar nabízí tři prohlídkové okruhy.

Červená Lhota patří k nejromantičtějším místům jižních Čech.
Země zámkům zaslíbená. Nejbarevnější je Červená Lhota, turisty láká Lednice

Zichovec

Kde: Zichovec 99, Klobuky
Prohlídka pivovaru: ano
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: Impulsem pro založení zichoveckého pivovaru v roce 2012 byla nespokojenost s chutí piv z nadnárodních pivovarů. Zichovec je také inspirovaný vzpomínkou na rychtáře Krahulíka, který byl provozním vyhlášeného zájezdního hostince v Panenském Týnci. Za následující tři roky se zájem o pivovar rapidně zvýšil, proto se jeho provozovatelé rozhodli rozšířit jak výrobu, tak i sortiment. Návštěvníci pivovaru můžou využít například nový pivní bar a ochutnat prvotřídní čepované pivo.

Pivovar Matuška

Kde: Broumy, asi třicet minut od Berouna
Prohlídka pivovaru: ne
Ochutnávka: ne
Pivovarská restaurace: ne
Příběh: Minipivovar Matuška založil před deseti lety Martin Matuška, který se pivovarnictví věnuje už řadu let. Sládek pivo připravuje bez filtrace a pasterizace, díky čemuž si zlatavý mok uchová vlastnosti čerstvého piva. Kromě čerstvého plzeňského druhu připravují i několik druhů ze světové kolekce. Přestože lidé nemohou pivo ochutnat přímo v pivovaru, setkat se s ním mohou v restauracích po celé zemi, vyváží ho ale i třeba do Anglie nebo Japonska.

Pivo. InfografikaZdroj: Deník

Modrá Hvězda

Kde: Náměstí Tomáše Garrigua Masaryka 159, Dobřany
Prohlídka pivovaru: ano
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: V Dobřanech začalo pivovarnictví již v roce 1378, kdy bylo měšťanům udělené toto privilegium s várečným právem. V roce 1998, tedy u příležitosti 620. výročí této události, byl otevřený pivovar Modrá hvězda, který k přípravě piva využívá kvalitní dobřanskou vodu. Pivovar návštěvníky láká na nefiltrovaná a nepasterizovaná piva. Lidé můžou absolvovat prohlídky varny i pivovarských sklepů, v rámci kterých lze ochutnat kvasnicové pivo. V létě je v areálu také dětský koutek.

Wakeboarding a Wakeskate na pískovně v Nákle
Rájem pro všechny prknaře je Lipno nebo Rozkoš. Hlavně ale potřebují vítr a vlny

Plzeňský Prazdroj

Kde: Plzeň
Prohlídka pivovaru: ano
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: Kořeny nejznámějšího českého pivovaru sahají až do roku 1842, kdy německý sládek Josef Groll poprvé připravil pivo, které dobylo svět a stalo se inspirací pro jiné druhy. Sládci si dodnes zakládají na používání českých surovin a místní měkké vody, která pivu dodává jemnou chuť. Plzeňský pivovar je mimo jiné jedním z mála, který si zachoval bednářskou partu vyrábějící ležácké sudy. Návštěvníci mohou zavítat třeba do pivovarského muzea, které jim představí tajemství výroby piva nebo gotickou sladovnu.

Reportáž z otevření nové varny v Plzeňském Prazdroji:

Zámecký pivovar Frýdlant

Kde: Frýdlant, asi třicet minut od Liberce
Prohlídka pivovaru: ano
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: Pivo pro zdejší hrad sládci ve Frýdlantu připravovali už ve čtrnáctém století. Postupem času se jeho produkce zvyšovala a s tím se rozšiřoval i pivovar. Kvůli vysoké finanční náročnosti byl ale v polovině dvacátého století zrušený, a budova tak na čas sloužila třeba jako sklad zeleniny. Na pivovarnickou tradici se v roce 2010 rozhodl navázat Marek Vávra, jehož firma pivovar koupila. První pivo značky Albrecht v budově uvařili o čtyři roky později.

Únětický pivovar

Kde: Rýznerova 19/5, Únětice
Prohlídka pivovaru: ano
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: Únětický pivovar byl postavený nejspíše v roce 1710, neboť právě tento letopočet je vytesaný v základovém pilíři. Pivovar ukončil svou výrobu v březnu 1949 a od roku 1951 jeho prostory sloužily jako sklad. V roce 2010 manželé Tkadlecovi začali chystat projekt Znovuzrození Únětického pivovaru. Následující rok byla uvařená první várka piva a zahájila se jeho distribuce. Pivovar láká návštěvníky na pivo připravované tradičním způsobem, bez chemických úprav.

Aquapalace Praha
Tobogán, který jede do kopce, nebo divoká jízda pozadu. Akvaparky baví

Pivovar Clock

Kde: Potštejn, nedaleko Rychnova nad Kněžnou
Prohlídka pivovaru: ne
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: Přestože se pivovar Clock prezentuje jako moderní, nabízí dokonalé propojení s historií. Zakladatelé totiž v roce 2014 navázali na staletí trvající tradici pivovarnictví v Potštejně. Pivo považují za gurmánský produkt, který zapadá do moderního životního stylu. Součástí základní nabídky je sedm druhů piv, ale nechybí ani limitované edice. Návštěvníci se sice nemohou přímo podívat do přípraven, ale součástí restauračního pivovaru je vyhlídka na dvě varny piva.

Podívejte se, jak se pěstuje chmel: 

Pivovar Mazák

Kde: Dolní Bojanovice, nedaleko
Hodonína Prohlídka pivovaru: ne
Ochutnávka: ne
Pivovarská restaurace: ne
Příběh: Pivo mu prostě chutnalo, a tak se Jiří Michalovič před osmi lety rozhodl, že si připraví svoje. Začínal na kuchařském sporáku s pšeničným pivem, dnes má už celý pivovar, který jen za loňský rok získal osm nejrůznějších ocenění a právem je označovaný za jeden z nejúspěšnějších jihomoravských pivovarů. Nejčastěji připravují klasické ležáky, ale chystají i výroční nebo sezonně vánoční a velikonoční piva. Mazáka si lidé mohou vychutnat nejen na jižní Moravě, ale třeba také v Praze.

Podklášterní pivovar Třebíč

Kde: Nad Zámkem 7, Třebíč
Prohlídka pivovaru: ano
Ochutnávka: ano
Pivovarská restaurace: ano
Příběh: Třebíčský pivovar po druhé světové válce postupně chátral, v roce 1972 byl zavřený a následně zbouraný. O čtyřicet let později provozovatelé navázali na mnohaletou tradici
vaření piva v Třebíči a vybudovali pivovar v místech původní sladovny a bramborárny. Stavba byla dokončená již v roce 2012, mimo jiné také díky dotacím z fondů Evropské unie. Nabídka obsahuje klasické ležáky plzeňského typu, ale také řadu speciálů, jako například svrchně kvašená piva.

Pivo. InfografikaZdroj: Deník

Autoři: Patrik Švec, Jana Kopecká

Ilustrační foto.
Ve stopách Masaryka. Největší rýhu zanechal prezident v Praze a na jihu Moravy