VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prázdninový výlet do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho do krásné ostrovní země – Irska.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Jako každý národ mají také Irové svou typickou kuchyni, jejíž základ tvoří husté polévky, bramborové speciality, vařené maso a moučníky. Brambory jsou hlavním zdrojem obživy a podávají se buď jako příloha k jehněčímu či hovězímu masu, nebo i jako hlavní jídlo v mnoha podobách (pečené, vařené, osmažené, v kostkách i celé, kaše, bramborové placky). Národním jídlem je Irish stew, jehněčí a hovězí maso vařené se zeleninou, ochucené tymiánem a bobkovým listem.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na lahodnou irskou kávu. Připravujeme ji tak, že vrstva alkoholu (rum či whisky, nejlépe ovšem irská) se smíchá se třemi plnými lžičkami cukru a zalije svařenou kávou. Po zamíchání pak přes obrácenou lžičku nalijeme smetanu.

Rybí koláč(Fishcake)

500 g rybího masa, 50 g másla, 75 g hladké mouky, 500 ml mléka, koriandr, sůl a suroviny na obalení a smažení.

Základem je rybí maso, které povaříme v mléce s přídavkem citronové šťávy a čerstvým koriandrem. Vařené maso dáme vychladnout a potom obereme z kostí, kůži odstraníme. Z másla, hladké mouky a mléka vyrobíme hustý bešamel, který rovněž necháme vystydnout. Po vychladnutí vše smícháme, přidáme sekanou petrželovou nať a ze vzniklé hmoty tvarujeme karbanátky. Ty můžeme rovnou opéct na másle, nebo obalit v trojobalu a usmažit. Při servisu se hojně využívá na podklad spařeného listového špenátu a zastřeného vejce na povrchu.

Irský sladký dezert (Sticky toffee puding)

150 g sekaných datlí, necelých 300 ml vařící vody na spaření datlí, 50 g másla, 150 g cukru, 200 g hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, vanilka. Na omáčku: 50 g másla, 75 g přírodního cukru, 125 ml velmi tučné smetany.

Vyšleháme máslo s cukrem, později přidáme i vejce. Postupně opatrně vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme i spařené nasekané datle a vanilku. Hmotu vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 40 minut při 180°C. Po vychladnutí papír odstraníme. Omáčku vyrobíme zkaramelizováním cukru na másle částečně zalitém vodou a později zjemněném smetanou. Musí mít patřičnou konzistenci a mnohdy bývá ochucena irskou whisky. Tento dezert servírujeme v hlubokém talíři nebo misce.

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 99 Kč Prodavači v prodejnách Prodavači specialisté - maso, ryby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 99.4 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: POŽADAVKY: možnost práce i bez vyučení, NABÍZÍME: směnnost - krátký/dlouhý týden, KONTAKT: telefonicky. Pracoviště: Ahold czech republic, a.s. - albert hypermarket svitavy (u tří mostů), U Tří mostů, č.p. 716, 568 02 Svitavy 2. Informace: Helena Pallová, +420 724 954 446,461 550 637. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 020 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol Učitel ZŠ II. stupeň - český jazyk, dějepis. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KONTAKT: telefonicky (8-16h), e-mailem. Pracoviště: Základní škola svitavy, felberova 2, Felberova, č.p. 669, 568 02 Svitavy 2. Informace: Jana Pazderová, +420 461 534 935. Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 15 000 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: zdravotní průkaz podmínkou, hmotná zodpovědnost, základní znalost práce na PC, zájem o práci, samostatnost, flexibilita, praxe v oboru výhodou, NABÍZÍME: příplatek za osobní ohodnocení, stravenky, podílovou mzdu, KONTAKT: osobně (na základě tel. domluvy), telefonicky (7-15h), e-mailem. Pracoviště: Coop družstvo hb - karle, 568 02 Svitavy 2. Informace: Petra Trnečková, +420 722 465 608. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Asistenti učitelů 12 310 Kč Asistenti pedagogů Asistent/ka pedagoga. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12310 kč, mzda max. 25220 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: pedagogické vzdělání, popřípadě jiné střední vzdělání + kurz asistent pedagoga, KONTAKT: telefonicky (13:00 až 17:00), e-mailem. Pracoviště: Mateřská škola rohozná - příspěvková organizace, 569 72 Rohozná u Poličky. Informace: Dagmar Pachovská, +420 731 509 947.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Slovan bral tři body, Litomyšl rozhodla v prodloužení

Nymburk vs. Svitavy (85:77).

Škoda. Tenhle Nymburk k poražení byl

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Hornoújezdský závod korunoval neočekávané mistry

Horní Újezd – Finále sezony, jak má být. Mezinárodní mistrovství České republiky v sajdkárkrosu vyvrcholilo na trati v Horním Újezdu u Litomyšle a byl to „fičák“, na jaký se jen tak nezapomene.

Časné ranní nakupování překazil zásah policie

Svitavy – Dva zloděje chytili policisté s plnými košíky v ruce. Na nákup totiž vyrazili ve středu nezvykle brzy, a to už před čtvrtou hodinou ráno.

Reprezentace moc nepomohla, ale body jsou solidní, nejlepší byla Marie Hladká

Svitavy - Dopadlo to lépe, než se čekalo. Desáté pokračování podzimní tipovací soutěže Deníku mělo být prubířským kamenem, na tiketu byla celá řada duelů s poměrně nejasným výhledem, ovšem nakonec se nic moc převratného nestalo.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT