Tuzemské jaderné elektrárny loni šlapaly a druhý rok v řadě zvýšily dodávky elektřiny do sítě. Například jihočeský Temelín zaznamenal historicky druhou nejvyšší výrobu za 18 let své existence, oznámila ve středu společnost ČEZ.

Jenže životnost těchto elektráren se pozvolna začíná přibližovat ke konci a politici i experti už léta hovoří o nutnosti začít stavět nové bloky. V současné době přitom dvě tuzemské nukleární elektrárny – vedle temelínské ještě dukovanská – produkují třetinu tuzemského proudu.

Přelom roku. Ilustrační foto.
Osobnosti regionů: Rok 2018 byl v osobní rovině dobrý, v politice to byla ostuda

Dvě třetiny pro jádro

Deník se u této příležitosti zeptal pětistovky regionálních osobností, jak se na výstavbu nových bloků jaderných elektráren v zemi dívají.

Výsledek? Dvě třetiny z oslovených lékařů, učitelů, podnikatelů a dalších respondentů ankety jsou pro budování nových bloků.

Zdroj: Deník Data / Aleš Vojíř a David Valenta

„Rozvoj jaderné energetiky je pro Českou republiku důležitý a co nejdříve by mělo dojít k výstavbě nových bloků,“ konstatoval lakonicky respondent z Vysočiny.

„Jaderná energie není tak nebezpečná, aby se nedala používat, obzvláště v situaci, kdy dochází uhlí a větrné a sluneční elektrárny nezvládají pokrývat spotřebu,“ podotkl další oslovený z Litoměřicka.

Pár. Ilustrační foto.
Čech a Češka 2019 aneb Jací budeme pohledem zajímavých čísel

Regionální osobnosti tak v podstatě potvrzují výsledky průzkumů veřejného mínění. Konkrétně: pro rozvoj jaderné energetiky bylo 62 procent lidí oslovených v listopadu agenturou IBRS.

Pro zachování či zvýšení podílu jaderných elektráren na výrobě elektřiny se vyslovilo i 71 procent v dřívějším průzkumu CVVM.

Nechte je všechny

Regionální redakce Deníku se krajských a okresních elit zároveň zeptaly na to, zda by měl stát z geopolitických důvodů předem vyloučit některé z uchazečů o výstavbu.

Lyžař. Ilustrační foto.
Za kolik si zalyžujete? Denní skipas zdražil proti loňsku o dvacku na 599 korun

Většina, konkrétně 57 procent oslovených, odpověděla, že nikoli. „Kritérium má být ekonomické, nikoli politické,“ míní respondent z Brna.

„Bude záležet na kvalitativní úrovni technologie, technických parametrech, bezpečnosti technického zařízení, ceně a zárukách,“ dodal další z Ústecka.

Ti respondenti Panelu Deníku, kteří by některé z kandidátů naopak vyloučili, nejčastěji zmiňovali Rusy následované Číňany. Třetí – už s odstupem – se umístili Jihokorejci.

Ilustrační foto
Onemocníte rakovinou? Deník zmapoval nejzamořenější okresy Česka