A to o tři desetiny procentního bodu na 7,5 procenta lidí bez práce. Situace na trhu práce by se navíc i nadále měla zlepšovat. Jednak díky dalšímu boomu sezonních prací, jednak díky postupnému oživování průmyslu, který začíná pomalu nabírat nové pracovníky.
„Zaměstnavatelé žádají kvalifikované profese, například obráběče, elektrotechniky, konstruktéry, technology. Takových lidí však máme v evidenci minimum," řekl ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák. Nezaměstnanost by podle něj měla klesat i v dubnu a v trendu poklesu by měla pokračovat až do začátku letních prázdnin.

„Zatím jsou zprávy z průmyslu optimistické. Zpoždění v náboru lidí je více než půl roku, do té doby se firmy snaží krýt zakázky zvýšenou produktivitou práce a teprve poté se rozhodnou, že vezmou nové pracovníky," přisvědčil ředitel pardubického krajského úřadu práce Petr Klimpl.

Výrazně klesla nezaměstnanost například na Chrudimsku. „Okres Chrudim je velmi výrazně závislý na sezonních pracích, řada lidí pracuje pod širým nebem a venku se udělalo hezky. V Pardubicích jsou sezonní vlivy naopak malé," dodal Klimpl.
Pomalu se daří zvyšovat i počet hlášených volných míst, úřady práce totiž začaly u zaměstnavatelů aktivně vyhledávat volná místa a dávat je do své evidence. Mají na to nyní více času a také pracovní posily.

(čtk, kim)