Dlouho se podávala jako pochoutka vyšší společnosti. Podobu kopečků dostala až ke konci devatenáctého století a její popularita mezi lidmi rychle rostla tak, že si parné léto bez ní už stěží představíme. „Jasně, bez zmrzliny to v létě není ono,“ usmívá se spokojená zákaznice Jana Drábková odcházející s kornoutem. „Nejradši mám čokoládovou a teď jsem si k ní dala pistáciovou,“ ukazuje. V hitparádě oblíbených chutí se navzdory záplavě těch exotičtějších chutí stále drží na prvních místech tradiční jahodová, čokoládová a vanilková.

Podle oslovených konzumentů je to hlavně proto, že se dobře kombinují s ostatními příchutěmi. Dvanáct příchutí Příprava jedné vaničky zabere asi patnáct minut. Výroba zmrzliny v jedné cukrárně na třídě Míru začíná kolem sedméhodiny ráno. Vyrábí se dvanáct příchutí, ale cukrárna jich má v zásobě šestnáct, protože občasná změna nabídky určitě neuškodí. A nejvíce na odbyt jde právě vanilková, čokoládová a oříšková.

Poslední týden se k nim přidává také melounová příchuť. Podle počasí „Všechno vlastně závisí na počasí,“ říká prodavačka zmíněné cukrárny. „Když je zima, pochopitelně se moc neprodává, ale čím vyšší teploty, tím samozřejmě prodáváme víc. Na počasí taky závisí prodávané druhy této pochoutky. V létě jdou na odbyt spíše ty ovocné, v chladnějším období zase spíš smetanové,“ vysvětluje. Zajímavé je, že poměr prodeje točené a kopečkové je vyrovnaný. „Máme tu jak jednu, tak druhou, ale nijak zvlášť to nesledujeme,“ dodává.

Sledují bakterie Zmrzlina také podléhá kontrolám. „Pro zmrzlinu nejsou stanoveny žádné zvláštní jakostní požadavky, co ale sledujeme jsou limity bakterií Listerie monocytogenes a salmonely. Provádíme přes léto řádově taky kolem desítky obecných kontrol dat trvanlivosti,“ vysvětluje našemu Deníku vedoucí odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Hradci Králové Jiří Petrášek.