Vítězové převzali ocenění na pardubickém závodišti od prezidenta potravinářské komory Miroslava Tomana.

Svitavský okres reprezentovalo vedle Miltry a masokombinátu také řeznictví Jiřího Felgra z Horní Sloupnice. Salám, který přihlásil poličský masokombinát, patří podle ředitele Aleše Hantsche k top výrobkům letošního roku. „Fermentovaný salám z vybraného masa zraje ve speciální komoře. Správnou chuť dává salámu Rubín probiotická kultura,“ přiblížil ředitel Hantsch novinku, která oslovila porotu. Ta posuzovala chuť výrobku, vzhled a vliv na zdraví zákazníka. Divákům nejvíce zachutnal koláč s meruňkami upečený ve vysokomýtském pekařství Smékal.

Hlavním cílem soutěže je podpora českých výrobců a jejich produktů. Bodují v něm podle radního Petra Šilara zodpovědného za venkov a životní prostředí jenom mistři ve svém oboru.

Do soutěže se letos přihlásila třicítka potravinářů z Pardubického kraje s více než šedesáti výrobky. Kategorie masných výrobků byla ze svitavského okresu zastoupena pouze dvěma firmami, mléčné produkty představila Miltra. Pekaři se do soutěže vůbec nepřihlásili.

Soutěž o nejchutnější potravinářský výrobek Pardubického kraje vyhlašuje kraj a obecně prospěšná společnost Agrovenkov.