Jak šel čas
s Milacronem

Nový provoz tradiční poličské firmy na výfuky plastů se začal stavět v létě v areálu průmyslové zóny města. Společnost sídlící ve městě už dvacet let se kvůli množství přijímaných zakázek rozhodla přestěhovat z dosavadního místa v Bořinách v Poličských strojírnách, kde nyní zaměstnává padesát lidí.

Původní termín dostavby byl naplánovaný na leden. Teď navíc vedení i investor diskutují o přístavbě další haly. Vzniknout má před sto pracovních míst.

Dostavba nového areálu společnosti Milacron se oproti původnímu termínu zpozdí. Podle prokuristy firmy Vlastimila Kaláška bude stát nový komplex za desítky milionů korun možná až koncem února. „Pravděpodobné je i to, že práce budou ukončené až začátkem března," uvedl Vlastimil Kalášek. Obří továrna na vyfukování plastů bude rozdělená na sektory A1, A2 a B1, B2. Podle původních předpokladů měla být první fáze hotová právě v lednu. Firma nyní okupuje dřívější nevyužité prostory v areálu Poličských strojíren. Stěhování společnosti do většího začne ihned po dokončení první části. Milacron bude sídlit v průmyslové zóně hned vedle dalšího významného podniku Kohinoor.Strojírenská společnost Milacron přitom zvažuje výstavbu další haly. Vedení firmy o tom rozhodne ještě v lednu.

Počet pracovníků ještě není daný

„Už loni jsme pro rozvojové plány prodali společnosti čtyři hektary pozemků. Výroba by ve dvou halách měla nabíhat postupně během roku. Třetí hala by se měla stavět do konce letoška a v následném období by se v ní mělo začít vyrábět," řekl starosta Poličky Jaroslav Martinů. Podle informací Deníku už se na projektu další haly pilně pracuje, projektanti společně s investorem a vedením Milacronu dolaďují velikost výrobního závodu.

Milacron v současnosti zaměstnává na padesát lidí, neustále mu přibývají zakázky a právě od výstavby nového závodu si slibuje zvýšení produkce i přijetí nových pracovníků. V plánu bylo navýšení pracovních sil až o sto procent.

„Nárůst se očekává, avšak náš americký vlastník nedodal ještě celou specifikaci výroby. Proto ještě neznáme přesné počty potencionálně přijímaných zaměstnanců – elektrikářů, techniků a dalších lidí. Zatím není na stole vůbec nic. Bližší informace budeme mít v první polovině února," dodává Vlastimil Kalášek. Do tří let by však firma skutečně mohla mít sto až sto dvacet zaměstnanců. Dostavba třetího sektoru by mohla znamenat vznik dalších desítek pracovních míst. „Výroba se určitě bude rozšiřovat, ale skutečně nic ještě není na papíře a nechci o ničem spekulovat," dodal prokurista Vlastimil Kalášek.

Původní prostor nebude prázdný

Společnost Milacron Czech Republic vyrábí stroje na vyfukování plastových obalů. Vloni oslavila 20. výročí podnikání v Poličce. Závod je součástí Divize technologií na výrobu plastů skupiny Milacron se sídlem v USA.

„Firma zatím sídlí v pronajatých prostorách Poličských strojíren. Po jejím odstěhování nezůstanou haly prázdné, strojírny je využijí pro svoji výrobu," řekl starosta Poličky Martinů.

Město už nemělo volné pozemky v průmyslové zóně a pro novou investici muselo čtyři hektary přikoupit a vybudovat sítě. Území prodalo bez zisku investorovi. Vloni radnice koupila ještě dalších dvanáct a půl hektaru pro další případné zájemce.