Rybí polévka s andělskými nočky

Polévka: 150 g rybího filé 10 g sůl 50 g máslo 50 g cibule 100 g kořenové zeleniny 80 g mouky hladké 900 g voda 300 g mléko 10 g petrželová nať Andělské nočky: 25 g žemle 40 g mléko 15 g máslo 20 g vejce 5 g sůl 0,1 g muškátový květ mletý 0,1 g pepř mletý 25 g strouhanka 10 g petrželová nať voda pitná na uvaření knedlíčků podle potřeby.

Postup: Rybí filé krátce povaříme v osolené vodě. Uvaříme kořenovou zeleninu. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a zalijeme vlažným rybím vývarem, vývarem ze zeleniny a vodou. Rozšleháme a vaříme nejméně 20 minut. Ke konci varu přilejeme mléko, krátce povaříme.

Do hotové polévky přidáme nakrájené maso, kořenovou zeleninu a dochutíme. Při podávání vkládáme petrželovou nať a nočky. Ty připravíme tak, že žemli nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem. Máslo rozšleháme s vejcem, osolíme, okořeníme květem a pepřem, přidáme petrželovou nať, navlhčenou žemli, strouhanku a promícháme. Z hmoty tvarujeme nočky, která vařímev osolené vodě.

Plněné čertovo kopýtko s divokou rýží

Ingredience: 400 g vepřová kýta 50 g sušené švestky 50 g datle 50 g fíky 60 g tuk 125 g cibule 400 g voda 60 g mouka hladká 1 g chilli koření 80 g smetana 12%.

Postup přípravy: Z vepřové kýty nakrájíme plátky, lehce je naklepeme a mírně osolíme. Do středu každého položíme nakrájené na nudličky sušené švesty, datle a fíky. Plátky zabalíme do tvaru rolády a sepneme párátky, nebo ovážeme nití. Cibuli osmažíme na horkém oleji do světle zlaté barvy.

Do základu vložíme zabalené roládičky a lehce opečeme na tuku a poté zalijeme vodou. Přidáme chilli koření, sůl a dusíme v troubě. Měkké závitky vyjmeme, zbavíme párátek nebo nití. Šťávu zahustíme vedlejší zásmažkou, provaříme a zjemníme smetanou. Znovu provaříme a dochutíme. Podáváme s divokou rýží, kterou vaříme v osolené vodě doměkka.

Jablkové pokušení ve skořicovém župánku s vanilkovo - mandlovým pyré

Ingredience: 400 g jablka 10 g mletá skořice 50 g mléko 50 g mouka 60 g vejce 120 g tuk. Vanilkovo-mandlové pyré: 600 g mléko 100 g cukr krupice 30 g krémový prášek 20 g vanilínový cukr 50 g sekané mandle nebo mandlové lupínky.

Postup přípravy: Jablka zbavená slupky a jadřince nakrájíme na plátky, které obalujeme v těstíčku připraveného z mléka, mouky, vajec a skořice. Poté kolečka smažíme v rozpáleném oleji.

Pyré: Mléko uvedeme do varu a přidáme krémový prášek, cukr a vanilínový cukr rozmíchaný ve zbylém mléce. Vše uvedeme do varu, krátce povaříme a přidáme sekané mandle nebo mandlové lupínky. Jablka podáváme přelité vanilkovomandlovým pyré, dozdobené mátou, nebo meduňkou.

Mikuláššské bochánky

Ingredience: 400g listového těsta 200g dušené šunky 100g sýr niva 1 vejce sezamové a slunečnicové semínko na posypání.

Postup přípravy: Listové těsto rozválíme do tvaru čtverce. Poklademe jej na plátky nakrájenou dušenou šunkou a posypeme nastrouhaný sýrem niva. Těsto poté zavineme do rolády a krájíme jednotlivá kolečka - roládky, které klademe na vymaštěný plech.

Jednotlivé roládičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými a slunečnicovými semínky. Upečeme v předehřáté troubě a poté podáváme.