Průběh letošního počasí byl pro jejich práci a zaseté jařiny na polích netypický. „Chladné jaro zpomalilo vývoj jednotlivých druhů obilovin, především jařin. Následovaly vydatné deště a sucha. Kvůli nepříznivému počasí v tomto roce jsme museli odložit začátek žní o více jak deset dní. Naštěstí na vlastní úrodu i včasnost dokončení toto počasí nemělo příliš velký vliv," tvrdí ředitel svitavské Agrární komory Josef Gracias.

Nedostatek vláhy

Sucho se projevilo na úrodě pouze lokálně, zejména na lehkých písčitých půdách na Moravskotřebovsku, kde došlo ke snížení výnosů u jařin a zasychání nedozrálých klasů. „Naopak slunné počasí v průběhu žní umožnilo rychlejší postup sklizně bez potřeby dosoušet obiloviny, ale také kladlo zvýšené nároky na techniku a především na lidi při vlastní sklizni," popisuje Josef Gracias.

Jako tradičně začala sklizeň v níže položených oblastech okresu s teplejšími klimatickými podmínkami, jako je Jevíčsko a Litomyšlsko a postupně se přesunula do celého okresu.

„Při hlavní sklizni bylo nasazeno více jak sto šedesát sklízecích mlátiček a mnoho doprovodné techniky," sděluje ředitel svitavské Agrární komory. Zemědělci měli v letošním roce ke sklizni třicet tisíc hektarů obilovin a devět a půl tisícet řepky.

S úrodou spokojeni

Nejrozšířenější obilovinou byla pšenice ozimá, která byla oseta na více jak šestnácti tisících hektarech, dále pak ječmen jarní na osmi tisících a řepka, kterou zemědělci na Svitavsku sklízeli z více jak devíti tisíce hektarů.

Přes netypický průběh letošního roku mohou být zemědělci s úrodou spokojeni. „Průměrný výnos u obilovin je 5,3 tuny z hektaru je o 0,4 tuny vyšší než v předcházejícím roce. U řepky byl letošní výnos dokonce o půl tuny vyšší. Kvalita obilovin i řepky je slušná. „Celková produkce v našem okrese tak dosáhla sto šedesáti tisíc tun u obilovin a třiatřicet tisíc u řepky," konstatuje Josef Gracias.

Nízké ceny

Pozitivní nálady dobré sklizně v celé Evropě však měly bohužel negativní vliv na pokles výkupních cen obilovin. Nabízená cena totiž v tomto období i přes vyšší sklizeň nepokrývá zemědělcům výrobní náklady. „Proto se v současné době obchodují zemědělci pouze předem uzavřené kontrakty a s vlastním prodejem čekáme na zvýšení výkupních cen. Velká část produkce je také určena na krmení pro živočišnou výrobu," upozorňuje Josef Gracias, ředitel Agrární komory ve Svitavách.