Aby mohli lidé ochutnat maďarský guláš, nemuseli až do Maďarska. Vůně se ze dvora restaurace linula už od rána. „Základem guláše je cibule, hovězí maso a mletá paprika. Maďarská, která dá guláši pěknou barvu. Podle libosti se přidává i pálivá. Maďaři mají totiž rádi pálivější jídla,“ vysvětlil kuchař László.

Co je kakukkfü?

Guláši daly chuť také česnek, čerstvá rajčata a papriky, pepř a majoránka. „Na dochucení používám kakukkfü. Jde o typické maďarské koření, které lidé v Čechách neznají. Je to směs bylin na bázi tymiánu,“ prozradil László Mókos. Maďarský guláš je řidší než vídeňský, který Češi běžně vaří. Nepodává se s knedlíky, ale s chlebem. Na zahuštění se do guláše přidávají brambory.

László Mókos se narodil na jižním Slovensku, ale jeho rodiče jsou Maďaři. „Vařím už od dětství. Pocházím z oblasti, která patřila k Maďarsku, zvyklosti tam asi zůstaly,“ řekl László Mókos. Snad právě proto je jeho nejoblíbenější kuchyní právě ta maďarská. Vaření je jeho koníček. Proto přijal pozvání do Litomyšle, aby ukázal, jak se maďarské pochoutky připravují. Další ze seznamu specialit, kterou kuchař uvařil, byla halászlé. Jde o maďarskou rybí polévku. Z paprik, rajčat, cibule, ryb a mleté papriky uvařil László Mókos základ. „Vývar se musí přecedit, aby v něm nezůstaly kosti. Maso se vrátí do vývaru. Krátce před dovařením se do polévky vloží podkovy z ryb. Po dvaceti minutách se může servírovat,“ uvedl kuchař.

Nahlédnout do kotlíku a ochutnat maďarské pochoutky mohl kdokoliv. „Zajímalo nás, jak bude guláš chutnat. Máme rádi ostrá jídla. Jsem vyučená kuchařka, vařím maďarský guláš i doma,“ řekla Aranka Vávrová z Litomyšle. Gurmánů se mezi hosty našlo více. Někteří dorazili i ze vzdálenějších míst. Za kulinářským uměním přijel také Vlastimil Martinec z Rychnova nad Kněžnou. „Přijel jsem především kvůli guláši, abych viděl, jak se dělá. Nikdy jsem nejedl ani rybí polévku halászlé. Vyzkoušet se má všechno, tak proto jsem tady,“ dodal Martinec.

László Mókos získal řadu ocenění v mezinárodních kulinářských soutěžích. „Jezdím na soutěže ve vaření guláše a ve výrobě čabajky hlavně do Maďarska,“ řekl Mókos. Nejvíce si cení loňského umístění. Ze čtyř set šedesáti soutěžících byl dvanáctý.