Vybíjení krav kvůli drastickému poklesu výkupních cen mléka, před kterým varovali východočeští zemědělci, se vloni nakonec nekonalo.

Farmáři si s problémem přebytku dojnic poradili jinak: udělali z nich krávy na maso. Tím však problém pravděpodobně pouze odložili. Připomíná to tak vytloukání klínu klínem.

„Časté převádění dojnic kvůli mléčné krizi do kategorie masných krav umocnilo, že vloni na ni byly udělovány dotace. Ty však končí za dva roky, proto se jedná o řešení dočasné a je otázkou, jak bude řešena situace na trhu s hovězím masem,“ uvedla ředitelka pardubické krajské agrární komory Vanda Rektorisová.

Stavy mléčných krav se jen v Pardubickém kraji podle Agrární komory vloni snížily o 2500 kusů, celkově však množství skotu ve východních Čechách zůstalo na úrovni roku 2008.

„Velký úbytek byl ale zaznamenán u jalovic, které byly masivně prodávány do zahraničí,“ dodala.
„Úbytek dojnic je důsledkem poklesu výkupních cen mléka, který zemědělce trápí už více než rok,“ potvrdil pro ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. Průměrné ceny komodity se v roce 2009 propadly o 29,3 %.
Mléko bylo loni nakupováno za průměrnou cenu kolem 6,50 Kč za litr. Náklady na produkci litru mléka se přitom podle odborníků pohybují kolem osmi korun. V lednu se už ceny mléka šplhaly k sedmi korunám za litr, stále to je však zhruba o 40 haléřů na litr méně než například v Německu.

Na vině jsou podle zemědělců kvoty EU a nepřehledné dotace, které nabourávají volný trh a farmáři kvůli nim krachují.
Nepřítelem jim jsou také obchodní řetězce, které výkupní ceny stlačují dolů údajně vyděračskými metodami. V důsledku Česko ztrácí i svou potravinovou soběstačnost.

Řečí čísel…

Vývoj nákladů na výrobu jednoho litru mléka:

2004: 7,91 Kč/l
2005: 8,11 Kč/l
2006: 8,00 Kč/l
2007: 8,59 Kč/l
2008: 9,21 Kč/l

Vývoj prodejních cen producentů mléka (zemědělců) od roku 1989 (rok … Kč/l):

1989 4,81
1990 5,47
1991 4,96
1995 6,48
2000 7,45
2001 7,80
2002 8,05
2003 7,80
2004 8,06
2005 8,28
2006 7,81
2007 8,36
2008 8,45
1/2009 6,84
8/2009 6,30
1/2010 6,72

Z čeho se skládá výrobní cena?

21 % krmiva a steliva vlastní
20 % pracovní a osobní náklady 15 % nakupovaná steliva a krmiva
15 % režie
10 % ostatní náklady a služby
9 % odpisy zvířat
4 % náklady pomocných činností
3 %o dpisy techniky
1 % náklady na léčiva a desinfekce
1 % ostatní přímé náklady

Zdroj: ČSÚ, MZe ČR