Podnikatel Jiří Kohák zpočátku plánuje produkci padesáti hektolitrů nepasterizovaného piva ročně, později i více.

„Do dvou měsíců budu mít všechno stavebně připravené. Pak se musí nakoupit technologie, všechno si budu financovat sám, tak uvidím. Počítám, že celková investice bude okolo jednoho až jeden a půl milionu korun,“ sdělil Jiří Kohák. Podnikatel provozuje v Litomyšli restauraci a chce svým hostům nabídnout i vlastní pivo.

Zkušenosti sbírá návštěvami jiných minipivovarů, čerpá z literatury a pivo si zatím vaří jen pro vlastní potřebu. „Když se podívám kolem, všude se točí pivo velkých hráčů na trhu. Je to pivo, které se dá koupit všude a které sklouzlo do unifikované chuti, už se mu říká europivo, protože chutná stejně,“ řekl Jiří Kohák.

Nepasterizované pivo má podle něj charakteristickou chuť, kterou konzumenti ocení. Každý minipivovar vaří trochu jiné pivo, s jinou recepturou a tím se od sebe odlišují. Kohák chtěl rozjet minipivovar už vloni, ale nedopadlo mu jednání s investorem, proto se rozhodl zvládnout investici svépomocí.

Podnikatel už měl vymyšlený i název piva. Jedenáctka Bedřich se měla odkazovat na slavného rodáka. Bedřich Smetana se narodil v Litomyšli a byl jedenáctým synem. Bohužel si název piva zaregistrovala konkurence. „Nevidím problém v tom dát název pivu. Litomyšl je po historické a kulturní stránce poměrně bohatá, vymyslet název nebude problém,“ podotkl Kohák.

V Pardubickém kraji už existují řadu let dva minipivovary. V Žamberku a Medlešicích vyrobí okolo dvě stě až čtyři sta hektolitrů ročně. O vaření piva podle vlastní receptury uvažuje i majitel restaurace v Dašicích na Pardubicku.

(ik, čtk)