„Jakmile dochází ke zdražovaní, vždy se významně zvedá zájem lidí,“ potvrzuje Markéta Witoszová, analytička srovnávacího portálu Ušetřeno.cz. Meziroční nárůst zájemců o změnu dodavatele je podle ní skoro čtvrtinový. Už na jaře měnily dodavatele tisícovky domácností a trend pokračuje. Třeba loni v září vyměnilo dodavatele elektřiny přes 27 tisíc lidí, letos skoro 137 tisíc zákazníků. 

Kolik zaplatímeZdroj: DENÍK

A letošní rok bude rekordní v globálu. Zatímco loni vyměnilo dodavatele elektřiny 343 tisíc lidí, letos je to zatím 487 tisíc lidí (bez listopadu a prosince). U plynu je situace „klidnější“, nové jméno na faktuře najde ročně v průměru kolem 220 tisíc lidí.

Chátrající vila Pfaffenhof u Litoměřic
Známá vila je na prodej za pár korun, hlásá inzerát. Majitel o tom neví

Jenže plyn zůstává „klidnější komoditou“. Jestliže elektřina v příštím roce podraží o 8 až 10 procent, plyn o pět až sedm. „V souhrnu ale ceny energií porostou nejvýrazněji od roku 2012,“ míní Lukáš Kovanda, ekonom CZECH FUND. Podle něj totiž o deset procent vyletí i cena uhlí a dřeva. 

Co dělat v nastalé situaci? Lidé logicky začnou využívat různé webové srovnávací kalkulačky energií. K dispozici je mimochodem i „státní“ kalkulačka na stránkách Energetického regulačního úřadu (www.eru.cz). 

Elektronické bankovnictví - Ilustrační foto
Platební revoluce. České banky poprvé převedly peníze za pár sekund

Witoszová každopádně varuje před podomními prodejci. „Využijí stávající situace zdražování, a vytvoří tak na zákazníka tlak, aby ihned podepsal,“ odhaduje Witoszová. 

Pokud jde o nabídky fixování cen, těm by se analytička nebránila. Za optimální považuje ceny fixovat na rok až dva dopředu.

Ilustrační foto
První česká kryptoměna míří na burzu. Nabízí pojištění i platební karty