Ve výročním pátém ročníku soutěže o titul Hospůdka roku se průběžně představilo třicet dva restaurací, hospůdek, barů, penzionů či kaváren. Nejvíce hlasů získala restaurace Sahir ze Svitav.

Zvítězil Sahir

Provozovatel restaurace Petr Koráb se netajil tím, že ho získané ocenění potěšilo. „Jsme rádi, že jsme vyhráli. Moc nás to těší,“ řekl Petr Koráb. To, že lidé vybrali právě jejich restauraci, bere jako výraz velké přízně. „Asi to tu mají rádi a jsou u nás spokojení. Spousta zákazníků si chválí jídlo a obsluhu. Nejspíš to dělá taky pizza. Říkají, že je nejlepší ve Svitavách. Máme ale také nízké ceny a dobré pivo,“ řekl vítěz Petr Koráb.

Restauraci provozuje Petr Koráb dvanáct let. „Před námi tu byla zavedená restaurace. Asi po pěti letech jsme začali ještě rozvážet pizzu,“ dodal Petr Koráb. Současně se svitavskou restaurací měli ještě pizzerii v Litomyšli. „Vést dvě provozovny naráz nešlo, tak jsem zůstal tady. Bylo to náročné hlavně časově. Myslím si, že je lepší dělat jednu věc pořádně než dvě špatně,“ tvrdí Petr Koráb.

Pizza jde na odbyt

Sahir je známý především tím, že dělá skvělou pizzu, kterou po Svitavách také rozváží. Denně jich kuchaři upečou až padesát. „Příprava trvá v průměru osm minut, podle toho, kterou si zákazník objedná. Do pece se vejde pět až šest naráz. Upečená je zhruba za pět minut,“ vysvětlil Petr Koráb. Zákazníci objednávají všechny druhy. Největší zájem je podle provozovatele o sýrovou, salámovou, šunková. Nejméně táhne luštěninová a dary moře. Chtějí zavést i nové druhy. Brzy se na seznamu objeví také mexická a tuňáková.

Kromě pizzy se tu samozřejmě taky dobře vaří. Parťákem v kuchyni, který pomůže, ale také šéfa spolehlivě zastoupí, je Zbyněk Eliáš. „Pracuji tady deset let. Jsem spokojený,“ uvedl kuchař, který je rovněž číšníkem. Na otázku, zda v Sahirově kuchyni připravují nějakou specialitu, Petr Koráb skromně odpověděl: „Nedá se říct, že jsme vyloženě na něco zaměření. Připravujeme jak hotová jídla, tak minutky.“ Lidé, kteří si restauraci vyhlédli, sem chodí na obědy. Objednávají také pizzu a různé saláty.

Srdce Sahir

„Zákazníci si pochvalují guláš Sahir, steak na šalvěji nebo svitavské srdce Sahir (orestovaný vepřový závitek – maso potřené křenem, naplněné směsí z vajíček se zeleninou a žampiony). Skvělá je i svíčková,“ řekla Ladislava Korábová, manželka provozního. V poslední době se podle ní zvýšil také zájem o špízy a připravují dokonce pochoutky ze zvěřiny. „Každý týden máme nějaké jídlo právě ze zvěřiny. Kromě toho nabízíme také sladká jídla. Obsloužíme každého a snažíme se splnit jakékoliv přání,“ dodala Ladislava Korábová.

Od letošního března rozšířila restaurace nabídku služeb. „Majitel tu měl kavárnu. Letos v březnu jsme ji převzali a udělali z ní salonek pro uzavřené společnosti,“ potvrdila Ladislava Korábová.

Nový salonek

Salonek je stylový, má vlastní vchod a sociální zařízení. Napojený je pouze na kuchyň. „Pokud si salonek někdo zamluví, připravíme ho podle toho, pro jakou společnost a k jaké příležitosti to je. Snažíme se vyjít hostům vstříc,“ vysvětlila Ladislava Korábová. Bývají tu oslavy narozenin, svatby, smuteční hostiny.

Provozní Petr Koráb se cítí být za získaný titul zavázaný. „Získané ocenění nás motivuje do další práce. Budeme se snažit dál, abychom se nepohoršili. Budeme rádi, když k nám budou lidé chodit dál. Nezklameme je, určitě budou spokojení. Všem, kteří nám dali svůj hlas, děkujeme,“ dodal provozovatel restaurace Sahir Petr Koráb.

Zeptali jsme se hostů: Chodíte rádi do Sahira?

close zoom_in Marek Tomaštík

Líbí se mi tu úplně všechno. Je tu příjemné prostředí, výborný personál. Skvěle se tu vaří. Chodíme sem celá rodina, vedle je dětské hřiště.

Michal Kafoněk close zoom_in

Máme to tady rádi. Restaurace má velký výběr piva, takže sem chodíme na pivo. Také se tu dobře vaří. Nejraději máme pizzu. Je suprová. Je tu skvělá obsluha.

close zoom_in Markéta Kafoňková

Je tu přátelské prostředí. Teď je tu perfektní salonek, který se hodí na soukromé akce. Navíc je u restaurace zahrádka. Mají dlouho otevřeno. Prostě super.

Vladimír Sapoušek close zoom_in

Každému bych doporučil, aby sem zašel. Je to tu perfektní. Za dobrou cenu se tady každý dobře nají. Mám tu rád úplně všechno. Je tu hodná a příjemná obsluha.

Informace o vítězné restauraci Sahir

Adresa: ulice Vítězná, Svitavy
Provozovatel: Petr Koráb
Telefon: rezervace salonku 736 247 995, rozvoz pizza 461 541 323, 605 388 683
Provozní doba: pondělí – čtvrtek 11.00 – 23.00,pátek, sobota 11.00 – 24.00,neděle 11.00 – 23.00

Kuchyně:hotová jídla do 13.30, minutky, pizza i s rozvozem do 21.30
Kapacita: restaurace 50 míst, salonek 60 míst,letní terasa s dětským hřištěm 60 míst

Stylový salonek vlastní vchod i příslušenství, ozvučení, WiFi, hrací koutek pro děti. Je vhodný pro pořádání svateb, srazů, smutečních hostin, školení, obchodních jednání.

Doplňující informace: vlastní parkoviště, klidné prostředí.