VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kocoura si hosté oblíbili marinované 
kolínko a domácí kuchyni

Svitavy /VÍTĚZ ANKETY HOSPŮDKA ROKU 2012/ – Výborné jídlo, pivečko a příjemná obsluha? Čtenáři Svitavského deníku mají jasno. V soutěži Hospůdka roku dali letos nejvíce hlasů Motorestu U Kocoura ve Svitavách.

13.9.2012
SDÍLEJ:

HOSPŮDKA Alžběty a Zdeňka Šafářových vyhrála soutěž Svitavského deníku. O vítězství rozhodli čtenáři Deníku a hosté Motorestu U Kocoura. Tři vylosovaní dostali bedničku piva. Foto: Deník/Iveta Nádvorníková

Nečekejte, že před restaurací trůní černý kocour. Vznik názvu motorestu je mnohem prostší. Hospůdku u výpadovky na Litomyšl koupili před čtyřmi lety manželé Alžběta a Zdeněk Šafářovi. „Původní majitel se jmenoval Kocourek. Řekli jsme si, že nemá cenu předělávat název, který je už zažitý. Náš Motorest U Kocoura jsme otevírali prvního dubna roku 2008. A od té doby jsme tady s manželkou prakticky pořád," vzpomíná  Zdeněk Šafář.  Tehdy se chtěli manželé osamostatnit, a tak koupili svoji první hospodu. „Začátky byly těžké, protože to pro nás bylo nové, ačkoliv  jsme tuhle práci dělali dlouho a vždycky rádi. Bylo to těžké, ale zároveň pěkné.  Vždycky je asi nejtěžší dát dohromady tým zaměstnanců, kteří budou dělat podle našich představ. Každý totiž neumí poctivou českou kuchyni a na té my si zakládáme," říká Alžběta Šafářová.

Bez masoxu!

Právě poctivá kuchyně je to, na čem manželé založili svůj podnik. V jejich kuchyni nenajdete  mražené polotovary a sklenice s umělými ochucovadly. „Zaměřujeme se na českou poctivou kuchyni. Možná to zní jako fráze, ale nepoužíváme umělé náhražky. Když vývar, tak je z kostí a zeleniny. I minutky podléváme vývarem. Všechno maso děláme na pánvích a všechno má svoji šťávu, jak má mít," vysvětluje  Zdeněk  Šafář.

V podniku se každý den pohybují oba manželé.  Práce je jejich velký koníček. „Je to na úkor rodiny, ale jsme rádi, že jsme ve svém," podotýká Alžběta Šafářová. Zatímco ona je původním povoláním krejčová, její manžel řezník. Oba se minuli povoláním. Práce v restauraci je prý vždycky přitahovala. „Vaříme oba a vymýšlíme vlastní recepty.   Mně prý doktor Kilián už ve třech měsících předpověděl, že budu číšníkem, protože jsem nechtěl vůbec spát,"  směje se Zdeněk Šafář. Je možné, že  najdou následovníka. Jejich syn už kouká pod ruce kuchařům. „Nebudeme mu to brát, jde za svým srdcem jako my," dodává Alžběta  Šafářová.

Oblíbené kolínko

Manželé nabízejí hostům domácí jídla. Dělají si vlastní dezerty a neustále shánějí nové recepty, aby byl jídelníček pestrý. Specialitou podniku je  marinované pečené koleno. „Dělali jsme ho na objednávku, ale pro velký zájem jsme ho zavedli i do denní nabídky," říká Zdeněk Šafář.  Hostům U Kocoura chutnají i speciality z bramboráků. A pozor, bramborák je opravdu z čerstvě strouhaných brambor jako doma. „Klidně vám je přinesu ukázat," říká Zdeněk Šafář. Z bramboráků nabízejí v motorestu také speciální pizzy s několika druhy ozdob. Chutná tady i dětem, pro které majitelé restaurace sestavili zvláštní menu. Málokde mají na jídelním lístku krupicovou kaši. U Kocoura ale ano! Milovníci  pořádného kusu masa si tady taky přijdou na své. „Máme v nabídce argentinský steak z hovězího plecka, který je výborně naložený. Jde především o chuť masa, je to hodně výrazné hovězí," přibližuje pochoutku Alžběta Šafářová.

K obědu si tu dejte hovězí vývar s knedlíčky a domácími nudlemi a nebo boršč, pro který si sem někteří lidé jezdí i s konvičkami. Je z hovězího masa a dobře ochucený.
U Kocoura uspořádají svatby, oslavy narozenin, různé srazy nebo smuteční hostiny. Fanoušci fotbalu a hokeje  sem chodí  na přímé přenosy.

Musíte ochutnat v Motorestu U Kocoura!

Fantazie

Každý dobrý oběd s rodinou nebo přáteli vyžaduje také sladkou tečku.

U Kocoura ve Svitavách si určitě objednejte karamelový řez Fantazie. Název nelže. Skutečně je fantastický. A co víc… Je domácí! Recept autorka Alžběta Šafářová tají. Prozrazuje ale, že se jedná o ořechový piškot s karamelovým krémem. „Jde o tři generace starý recept, který naše máti dovezla z Moravy od nějaké tety. Manželka ho ale lehce upravila, vylepšila," řekl Zdeněk Šafář. Když si dáte i nějaký jiný dezert, neprohloupíte. Rozhodně vám U Kocoura nepřinesou nějaký dodělaný  polotovar.

Chutná vám U Kocoura?

Poláček

Roman Poláček
Svitavy
Jsem tady štamgast, chodím sem pravidelně každý pátek. Scházíme se v restauraci  s přáteli, je tady zábava. U Kocoura je příjemné prostředí, čepují  výborné pivo a mají dobré jídlo, proto jsem pro hospodu hlasoval. Nejvíc mi chutná výborné pečené marinované koleno.

Kloupar
Miroslav Kloupar
Hradec nad Svitavou
Nejsem U Kocoura denním hostem, jezdíme sem s manželkou na obědy, protože je tady dobrá kuchyně. Nejvíce si pochutnám na marinovaném kolenu, ale všechna jídla jsou výborná. Personál ví, co chce, rozumí tomu. Chce mít spokojené  zákazníky.

Bryška
Martin Bryška
Svitavy
Chodím sem pravidelně.  Jdeme za sportem a naším dnem je pátek, protože jak se říká: „I muži mají své dny." Scházíme se tady s partičkou, s kamarády. Probereme, co se všechno stalo, dáme si pivo, pořádáme tady  také různé oslavy, narozeniny. Nedám určitě dopustit na marinované  koleno.  (dol)

Otevírací doba

Motorest U Kocoura
Pražská ulice, Svitavy

Pondělí 10 – 15 hodin
Úterý 10 – 22 hodin
Středa 10 – 22 hodin
Čtvrtek 10-22 hodin
Pátek 10 – 23 hodin
Sobota 11 – 23 hodin
Neděle zavřeno

Celková kapacita restaurace je osmdesát míst. Hostům je k dispozici nekuřácký salonek s vlastním sociálním zařízením, letní terasa asi pro šestatřicet lidí a dětský koutek.

Autor: Iveta Nádvorníková

13.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Nymburku podlehli, ale vzdorovali mu odvážně

Ilustrační foto.

Veteráni si na okruhu v Cihelně rozdělovali mistrovské medaile

Jisté play off? Zatím pro jednoho

Svitavsko – Ohlédnutí za základní částí krajské ligy hokejistů. Moravská Třebová prvních dvacet duelů sezony zvládla velmi dobře a má jasné play off, naopak Litomyšl a Polička zamířily do skupiny B, což je hlavně v případě prvního jmenovaného mužstva nepříjemným zjištěním.

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Poslední zvonky k dispozici

Litomyšl – Při příležitosti návratu zvonů do piaristického chrámu v Litomyšli nechalo město vyrobit repliku jednoho z nich. Jednalo se o zvon Panna Marie.

V Třebařově se zpívalo u mlýna a akvaduktu

Třebařov – Akce Česko zpívá koledy proběhla letos v obci poprvé, ale rovnou se zařadila mezi aspiranty na zápis do knihy rekordů jako jedno z nejunikátnějších míst. Zatímco většinou se zpívalo u vánočních stromů na náměstích a návsích, v Třebařově se sešli u jednoho z nejstarších mlýnů na našem území. A jen pár metrů odtud se nachází další historický unikát – nejstarší akvadukt v Česku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT