V restauraci na hradě Svojanov „letí“ klasická česká jídla, která kuchaři vaří vždy srdcem
Nenechte si ujít
hradní česnečku

Jednou ze specialit hradní restaurace na Svojanově je třeba Hradní česnečka. A čím je výjimečná nebo jiná než ostatní polévky? „Je v ní hodně čerstvého česneku. Sice si ho sami nepěstujeme, ale kupujeme kvalitní český česnek. Polévku děláme ze silného vývaru. I když někdo říká, že česnečka by měla být jen o česneku a bez vývaru, tak si myslím, že pak je ta polévka jen česnek rozpuštěný ve vodě. To není ono. Ten vývar je tam takové milé pohlazení. Do dobré česnečky patří také nastrouhaný sýr, osmažená houska a vajíčko. Pak je naprosto úžasná,“ prozrazuje jeden z receptů provozovatel restaurace František Konečný.

Eva a František Koneční jsou z ocenění od čtenářů nadšení a moc si ho váží. „Znamená to pro nás opravdu hodně, protože je od našich zákazníků. Je to upřímné a jsme moc rádi. Dneska je totiž málo restauračních zařízení, kam se lidé rádi vracejí,“ říká František Konečný. Do jejich restaurace chodí děti, dospělí, sportovci i senioři. „Ročně se nám tu vystřídá třicet až čtyřicet tisíc lidí. V sezoně je to šest set i tisíc lidí za víkend. A my jsme schopni je všechny nakrmit. Pokud nestačí kapacita restaurace, máme k dispozici velkou terasu,“ vysvětluje Konečný. Většina jeho zákazníků odchází spokojena. František s manželkou Evou se totiž snaží nejen o chutné české jídlo, ale také o příznivé ceny. Potrpí si na velký výběr českých klasických jídel a nápojů. „Nejvíce si lidé objednávají svíčkovou, řízek a hodně jde i taková klasika, jako je vrabec s knedlíkem a se zelím. Velmi oblíbená je knedlíčková polévka nebo taštičky s ovocnou náplní pro děti,“ dodává František Konečný.

V restauraci pracuje František Konečný s manželkou i svými dětmi. Provoz hospůdky na netradičním místě, na hradě, si dnes pochvalují, i když váhali, zda ji mají vůbec vzít. „Oslovil mne kastelán Miloš Dempír a nabídl mi spolupráci. Dlouho jsem uvažoval, zda to zvládneme, jestli na to máme sílu. Myslel jsem si, že to bude hodně náročné a ono také je. Musí se sem všechno dovážet, jsou tu obrovské hygienické nároky, ale řekli jsme si, že to zkusíme. Nelituji,“ říká František Konečný. Práce v hradní restauraci těší i servírky, číšníky a kuchaře. „Je to jiné než mít restauraci ve městě, více dobrodružné. Jsme závislí na počasí a také na tom, jestli je zrovna turistická sezona. Je tady ale krásně, čistý vzduch a jezdí sem lidé, kteří si chtějí odpočinout. Jsou úplně jiní než ve městě, nejsou tak napjatí, takže máme samé příjemné hosty,“ tvrdí Konečný.

Na jídelním lístku žádné extra hradní speciality nenajdete. Ale pokud jste tu ještě nebyli, zajeďte si na hrad na klasická česká jídla. „Vaříme vše od srdce, to je lepší než nějaká specialita,“ uzavírá František Konečný.

Do hradní restaurace i na svatbu

Stylová restaurace na hradě nabízí:
pracovní obědy
firemní akce
prezentace firem, školení
uzavřená jednání
cattering, rauty
oslava narozenin
jubileum, křtiny
promoce, svatby
taneční večery
smuteční hostiny

restaurace – 44 míst
salonek – 15 míst
sál v paláci – 40 míst
Dům zbrojnošů – možnost pořádání rautů a oslav v přízemí pro cca 80 osob.
V restauraci i v celém areálu hradu platí zákaz kouření.

Ze skladiště udělali nový salonek

Provozovatele hradní restaurace si pochvaluje i kastelán Miloš Dempír. Konečně totiž našel „hospodského“, u kterého lidem chutná a rádi se sem vracejí. Vloni v prosinci se společně pustili do budování nového stylového salonku. „Svépomocí jsme předělali bývalou hradní baštu, ze které se v minulých letech stalo skladiště. Salonek ještě není úplně hotový, není dodělaný bar. Prostor bude vhodný pro menší oslavy do třiceti lidí. Chtěli jsme s kastelánem Milošem Dempírem vytvořit něco krásného a myslím, že se nám to opravdu podařilo,“ řekl František Konečný. Na hradě dělají svatební hostiny, oslavy narozenin, selata na ohni a další akce. Zajišťují také občerstvení při akcích na nádvoří hradu. Nové zázemí vznikne před vstupem do hradu.

Chutná mi tady a čepují dobré pivo

Hlasů pro hradní restauraci na Svojanově od čtenářů Deníku přišlo opravdu hodně. Hlasovali nejen lidé z okolí, ale také návštěvníci gotické památky. Vylosovali jsme tři hlasující, kteří od nás dostali karton piva Rychtář. Ten získali: Jaroslava Přikrylová z Rohozné, Pavel Čermák ze Svitav a Jiří Novák z Poličky.

Většina čtenářů, kteří dali hlas Svojanovu, si pochvalovali obsluhu, ale také chutná jídla. Mezi nimi jasně vítězí svíčková, vepřo, knedlo, zelo nebo smažený řízek s bramborovým salátem.

Oslavy výhry v soutěži se přímo v hradní restauraci zúčastnila také Jaroslava Přikrylová z Rohozné. „Jsem zaměstnaná na hradě a do hospůdky chodím hlavně na obědy. Hlasovala jsem pro ni, protože je tu velice příjemná obsluha. V kuchyni připravují dobrá jídla. Chutná mi všechno, jak jídlo, tak i pivo. I když nejsem pivařem, tak pivo, které v hospůdce točí, je opravdu dobré. Určitě bych ji doporučila i ostatním. Najdou zde hezké a čisté prostředí s příjemnou hudbou, kde se dobře nají nebo mohou jen posedět a relaxovat,“ řekla Jaroslava Přikrylová. (ik, kk)