VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

13.10.2007
SDÍLEJ:

Logo Hotelové školy ve Vrchlabí a Hronově.Foto: ARCHIV HD

Gastronomická pravidla, jak je známe v současnosti, vyjadřují zásady správného stravování. Říkají, že jídla se mají podávat od lehkých k těžkým a nápoje v opačném pořadí. Že bílé víno se podává ke světlým masům, červené k tmavým a šumivé se může popíjet v průběhu celé hostiny.

Tato obecně známá pravidla mají svůj základ ve francouzské gastronomii, která již několik století udává směr celému světu. Mimo Evropu, a dokonce i v některých evropských zemích, se však tyto zásady nerespektují. Číňané například podávají polévky až na závěr, Američanům je to úplně jedno a Rusové nebo Italové nemají žádný oficiální sled.

Oficiální bankety a společné večeře budou i nadále muset dbát na správný sled pokrmů od studeného předkrmu až po kávu. Na těchto akcích se můžeme setkat s mnoha typy hostů.

GURMET – je civilizovaný člověk s vytříbenou chutí, který umí ocenit dobré jídlo i nápoje. Rozezná jednotlivé chutě, které v kombinaci tvoří lahodný pokrm. Tento náročný objektivní host sleduje zejména kvalitu.

LABUŽNÍK - je zvláštní skupinou mezi strávníky. Umí vychutnat vše, bez ohledu na cenu, módu či svoje zdraví. Nebojí se ochutnat pokrmy, které konzumují i jiné národy či etnické skupiny. Pohání ho zvědavost a touha po poznání, patří mezi průkopníky a propagátory.

GURMÁN - si více zakládá na množství, v přístupu k jídlu i pití je poněkud necivilizovaný a mnohdy i neomalený.

 

Jablka s mandlemi a jogurtem

Třetina šálku mandlových lupínků, 24 hřebíčků, šest středních jablek, dvě třetiny šálku krystalového cukru, šálek vody, půl šálku smetanového bílého jogurtu, pár kapek mandlové esence.

Mandle rozsypeme do mělkého pekáčku z varného skla a opečeme je při 180 °C po dobu osmi až deseti minut, dokud nezezlátnou. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Do každého jablka zapíchneme nahoru dokola čtyři hřebíčky.Ve velké hluboké pánvi nebo v rendlíku smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Vaříme za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí.

Do směsi postavíme jablka, zmírníme plamen na minimum a vaříme asi 15 minut, dokud nezměknou. Během vaření jablka několikrát sirupem podlijeme. Smícháme bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka vložíme na talíř, do středu nalijeme jogurt s mandlovou esencí, posypeme mandlovými lupínky, polijeme sirupem a podáváme teplé nebo mírně vychlazené.

A protože letošní houbařská sezona ještě nekončí, přidali jsme recept na houbové placičky.

Hermelínové placičky s houbami

Jeden hermelín, 200 g hub, 40 g dětské krupičky, 2 žemle, mléko, dvě vejce, sůl, pepř, česnek, strouhanka, olej, petržel, cibule.

Houby uvaříme, cibuli osmažíme a nakrájené žemle zalijeme mlékem. K pokrájeným měkkým houbám přidáme na malé kousky nakrájený hermelín, osmaženou cibuli, vymačkané žemle, vejce, koření a krupičku. Necháme deset minut odpočinout, podle chuti můžeme přidat česnek.

Po zhoustnutí směsi tvoříme malé kulaté placičky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou.

13.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 18 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Řidič - skladník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: řidičský průkaz sk.B, C, oprávnění VZV výhodou, NABÍZÍME: stravenky, KONTAKT: e-mailem. Pracoviště: Stavebniny stupka s. r. o. - moravská třebová (olomoucká), Olomoucká, č.p. 180, 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Miroslav Stupka, . Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 16 600 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Manipulant. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16600 kč, mzda max. 20100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: příprava materiálu a komponentů pro výrobu dle aktuálního plánu výroby, POŽADAVKY: platný průkaz na řízení VZV výhodou, platný řidičský průkaz skupiny B, samostatnost, zodpovědnost a aktivní přístup k plnění zadaných úkolů, NABÍZÍME: PP na dobu určitou, stravenky, příplatek za odpolední směnu: 10 Kč/hod., příplatek za noční směnu: 20% průměrného hod. výdělku, dovolená 22 dní, program "Doporuč nového kolegu" - možnost finančního ohodnocení formou bonusu, program "Volejte levněji" - nabízíme pro naše zaměstnance tarify za zvýhodněné ceny, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Treboplast, s.r.o., Svitavská, č.p. 1600, 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Veronika Dobešová, +420 778 110 888. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 16 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/pracovnice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: znalost práce PC, dobré komunikační schopnosti, řidičský průkaz sk. B - aktivní řidič, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Elektro šudoma, s.r.o., 569 73 Svojanov. Informace: Josef Šudoma, +420 603 319 332. Výroba - Výroba Strojírenští technici technologové, 20 000 Kč Strojírenští technici technologové, normovači Strojírenský technik (technolog). Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: technická podpora výroby - řešení aktuálních problémů ve výrobě, zefektivňování stávající výroby (aplikace nového nářadí, odzkušování nových technologií, zpřesňování výkonových norem), výpomoc se zaváděním nových výrob, zpětná vazba pro technologii, spolupodílení se na nákupu nových strojů a jejich zavádění do výroby, POŽADAVKY: vzdělání ve strojírenském oboru, znalost tvorby technologické dokumentace, znalost technologií, CNC obrábění, znalost software na programování CNC strojů, řidičský průkaz sk. "B", NABÍZÍME: stabilní zaměstnání, 5 týdnů dovolené, závodní stravování, výhodný telefonní tarif, příspěvek na penzijní připojištění po roce zaměstnání, KONTAKT: telefonicky, e-mailem (v případě zájmu zasílejte životopisy na e-mail adresu: jana.machova@pos.cz nebo předem telefonicky dohodněte osobní návštěvu). Pracoviště: Poličské strojírny a.s., Bořiny, č.p. 1145, 572 01 Polička. Informace: Jana Machová, +420 461 751 620.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Tenis s českou legendou Karlem Nováčkem.

Tenis s českou legendou Karlem Nováčkem

Nezvyk. Živanice spadly až na dno

Pardubický kraj - Fotbal: No comment… Oliva popsal pouze první poločas duelu vloženého kola.

Ve Vísce volby nebudou, nejsou kandidáti. Obec je jediná v Pardubickém kraji

Víska u Jevíčka - Komunální volby jsou za dveřmi. V nevelké obci na Malé Hané však zůstane volební místnost uzavřená. Není koho volit.

Hradečtí hasiči jsou mistry republiky ve vyprošťování u dopravních nehod

Svitavy - Co nejrychleji se dostat ke zraněným osobám, poskytnout jim předlékařskou pomoc a dodržet přitom přísná bezpečnostní pravidla. To jsou hlavní úkoly při vyprošťování u simulovaných dopravních nehod. Kdo je zvládá nejlíp? Hasiči z Hradce Králové!

O pětadvacet. Porážka to je pro Tury až příliš krutá

Svitavy - Poprvé v historii se svitavští basketbalisté představili na evropské pohárové scéně. Proti tureckému soupeři v domácí hale ostudu rozhodně neudělali, ještě ve 33. minutě se zdálo, že by mohli uhrát hodně překvapivý výsledek, ale závěr jednoznačně opanovaly mimořádně silné individuality v istanbulských barvách.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT