VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

13.10.2007
SDÍLEJ:

Logo Hotelové školy ve Vrchlabí a Hronově.Foto: ARCHIV HD

Gastronomická pravidla, jak je známe v současnosti, vyjadřují zásady správného stravování. Říkají, že jídla se mají podávat od lehkých k těžkým a nápoje v opačném pořadí. Že bílé víno se podává ke světlým masům, červené k tmavým a šumivé se může popíjet v průběhu celé hostiny.

Tato obecně známá pravidla mají svůj základ ve francouzské gastronomii, která již několik století udává směr celému světu. Mimo Evropu, a dokonce i v některých evropských zemích, se však tyto zásady nerespektují. Číňané například podávají polévky až na závěr, Američanům je to úplně jedno a Rusové nebo Italové nemají žádný oficiální sled.

Oficiální bankety a společné večeře budou i nadále muset dbát na správný sled pokrmů od studeného předkrmu až po kávu. Na těchto akcích se můžeme setkat s mnoha typy hostů.

GURMET – je civilizovaný člověk s vytříbenou chutí, který umí ocenit dobré jídlo i nápoje. Rozezná jednotlivé chutě, které v kombinaci tvoří lahodný pokrm. Tento náročný objektivní host sleduje zejména kvalitu.

LABUŽNÍK - je zvláštní skupinou mezi strávníky. Umí vychutnat vše, bez ohledu na cenu, módu či svoje zdraví. Nebojí se ochutnat pokrmy, které konzumují i jiné národy či etnické skupiny. Pohání ho zvědavost a touha po poznání, patří mezi průkopníky a propagátory.

GURMÁN - si více zakládá na množství, v přístupu k jídlu i pití je poněkud necivilizovaný a mnohdy i neomalený.

 

Jablka s mandlemi a jogurtem

Třetina šálku mandlových lupínků, 24 hřebíčků, šest středních jablek, dvě třetiny šálku krystalového cukru, šálek vody, půl šálku smetanového bílého jogurtu, pár kapek mandlové esence.

Mandle rozsypeme do mělkého pekáčku z varného skla a opečeme je při 180 °C po dobu osmi až deseti minut, dokud nezezlátnou. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Do každého jablka zapíchneme nahoru dokola čtyři hřebíčky.Ve velké hluboké pánvi nebo v rendlíku smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Vaříme za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí.

Do směsi postavíme jablka, zmírníme plamen na minimum a vaříme asi 15 minut, dokud nezměknou. Během vaření jablka několikrát sirupem podlijeme. Smícháme bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka vložíme na talíř, do středu nalijeme jogurt s mandlovou esencí, posypeme mandlovými lupínky, polijeme sirupem a podáváme teplé nebo mírně vychlazené.

A protože letošní houbařská sezona ještě nekončí, přidali jsme recept na houbové placičky.

Hermelínové placičky s houbami

Jeden hermelín, 200 g hub, 40 g dětské krupičky, 2 žemle, mléko, dvě vejce, sůl, pepř, česnek, strouhanka, olej, petržel, cibule.

Houby uvaříme, cibuli osmažíme a nakrájené žemle zalijeme mlékem. K pokrájeným měkkým houbám přidáme na malé kousky nakrájený hermelín, osmaženou cibuli, vymačkané žemle, vejce, koření a krupičku. Necháme deset minut odpočinout, podle chuti můžeme přidat česnek.

Po zhoustnutí směsi tvoříme malé kulaté placičky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou.

13.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Pracovníci pro ruční mytí vozidel, oken, 15 000 Kč Pracovníci pro ruční mytí vozidel Příprava, čištění a mytí vozidel. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: příprava, čištění a mytí vozidel, POŽADAVKY: zájem o auta, NABÍZÍME: práce vhodná pro muže i ženu, zázemí stabilní společnosti, stravenky, další benefity, možnost i na zkrácený úvazek, nástup možný ihned, KONTAKT: osobně, telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Autoprofit s.r.o., Mýtní, č.p. 726, 568 02 Svitavy 2. Informace: Josef Patrovský, +420 461 530 137. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 24 810 Kč Učitelé v oblasti předškolní výchovy Učitel/ka mateřské školy. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24810 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: zajišťění komplexní výchovně vzdělávací činnosti u dětí ve věku , od 2 zpravidla do 6 let, konání práce související s výchovně vzdělávacím procesem, POŽADAVKY: výkon učitele MŠ (zák. 563/2004Sb. §6 ), NABÍZÍME: ranní směna 6-12.15 h, odpolední směna 9.45-16h, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Mateřská škola svitavy, milady horákové 27, Milady Horákové, č.p. 1988, 568 02 Svitavy 2. Informace: Petra Nováková, +420 734 862 507. Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 24 000 Kč Strojírenští technici kontroly kvality, laboranti Kontrolor kvality. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: kontrola výrobků na vstupu i výstupu, práce s měřicími přístroji, rozvíjení a koordinace spolupráce s dodavateli, řešení reklamací, účast při auditech, certifikace, POŽADAVKY: minimálně vyučení v technickém oboru s minimální praxí 3 roky v oboru, spolehlivost, pečlivost a samostatnost , NABÍZÍME: 5 týdnů dovolené, závodní stravování, příspěvek na penzijní připojištění po roce zaměstnání, KONTAKT: telefonicky, e-mailem (v případě zájmu zasílejte životopisy na e-mail: jana.machova@pos.cz nebo předem telefonicky dohodněte osobní návštěvu). Pracoviště: Poličské strojírny a.s., Bořiny, č.p. 1145, 572 01 Polička. Informace: Jana Machová, +420 461 751 620. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 9 150 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 9150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: pro osoby OZP, NABÍZÍME: za svědomitost, spolehlivost a nízkou nemocnost odměny, vstupní jednorázová odměna ve výši 3000 ,-, flexi pasy, KONTAKT: telefonicky (8-15h), e-mailem. Pracoviště: Hb group facility s.r.o. - moravská třebová, Svitavská, č.p. 1599, 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Renata Chytilová, +420 724 235 476.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 17.–18. listopadu 2018

Vlajka z tisíců klíčů a poslední služba šedesátileté tramvaje: videa víkendu

Vítěznou stranou v Komunálních volbách 2018 s v Pardubicích stalo ANO s lídrem a současným primátorem města Martinem Charvátem.
24

Vítězové a poražení: Kdo uspěl v povolebním vyjednávání?

Proč je negativní myšlení důležité

„Z pozitivního myšlení se dnes stala mantra, která je sice líbivá ale důležité je myslet i negativně,“ říká známý český podnikatel, spisovatel a školitel.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Svitavy - Díky vstřícnosti svitavské porodnice vám na našich stránkách pravidelně přinášíme fotografie nově narozených miminek.

Perfektní výsledek Turů na půdě Nové huti

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Šesté vítězství je doma! Dekstone Tuři vyloupili Ostravu, když tam vedli s výjimkou samotného úvodu po celé utkání, takže úspěch lze bezpochyby pokládat za zasloužený.

Starostové odpovídají na otázku, zda má premiér odstoupit

/ANKETA/ Neplacení daní, dotační podvody a organizování únosu vlastního syna na Krym. Takovým obviněním čelí současný premiér Andrej Babiš. Měl by v souvislosti s poslední kauzou odstoupit z postu předsedy vlády? Odpovídají starostové měst a obcí.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT