Říjen v regionu
počet nezaměstnaných

Pardubický kraj 20 349 (5,7%)

Chrudim 4325 (5,9 %)
Pardubice 5665 (4,9 %)
Svitavy 5119 (7,2 %)
Ústí n. Orlicí 5240 (5,5 %)

Královéhradecký 22 486 (6,2 %)
Hradec Králové 7297 (6,6 %)
Jičín 2567 (4,7 %)
Náchod 4181 (5,4 %)
Rychnov n. Kn. 2361 (4,2 %)
Trutnov 6080 (7,5 %)

Ředitel hradecké krajské pobočky Úřadu práce Martin Horák přiznal, že pokles o tři desetiny procenta překvapil i jeho. Uvedl, že za příznivými čísly stojí zejména příznivé říjnové počasí, které umožnilo pokračování sezonních prací, a aktivní politika úřadu práce.

V kraji nejvýrazněji – o tři desetiny procenta – klesla nezaměstnanost na Hradecku, Rychnovsku a Jičínsku.

Podle ředitele pardubické krajské pobočky Úřadu práce Petra Klimpla se mírné snížení nezaměstnanosti dalo vzhledem k oživení ekonomiky očekávat. „Volná místa jsou však obsazována krátkodobě, protože zaměstnavatelé oživení nevěří," podotkl Petr Klimpl.

V regionu je na tom v zaměstnanosti dlouhodobě nejlépe Rychnovsko, kde situaci významně ovlivňuje závod Škody Auto v Kvasinách. Nezaměstnanost v této oblasti klesla od září do října ze 4,5 na 4,2 procenta. Na druhém místě je Jičínsko s 4,7 procenta lidí bez práce. Pod hranici pěti procent se dostala i nezaměstnanost na Pardubicku.
Na opačném konci žebříčku je stále Trutnovsko se 7,5 procenta a Svitavsko s 7,2 procenta lidí bez práce, ale i v těchto oblastech se situace v minulém měsíci zlepšila.
Také v říjnu se pozvolna zvyšoval počet volných pracovních míst. V Pardubickém kraji úřad práce nabízel 4000 míst, na jedno připadalo asi pět nezaměstnaných, v Královéhradeckém bylo 2616 nabídek, na jednu připadalo osm lidí bez práce.

Nezaměstnaných 
opět přibude

V následujícím období počet nezaměstnaných stoupne. Bude to zejména kvůli úbytku sezonních prací. Krajský Úřad práce v Pardubicích počítá s tím, že přibudou asi 4000 tisíce nezaměstnaných a jejich podíl přesáhne sedm procent. Lidé, kteří v létě pracovali v rekreačních oblastech nebo obsluhovali na předzahrádkách, už o práci přišli. S prvními mrazy skončí i práce v kamenolomech například v okolí Skutče a Hlinska.
Letošní teplý podzim by však naopak mohl pomoci zejména zaměstnanosti ve stavebnictví. „Tato oblast navíc zažívá boom a v evidenci nám zatím uchazeči o tyto práce nepřibývají," řekl ředitel Klimpl.

V ČR nemá práci půl milionu lidí

V Česku se nezaměstnanost oproti září snížila o dvě desetiny procenta na 7,1 procenta. Bez práce bylo 519 638 lidí.

 V porovnání s ostatními kraji ČR měl v říjnu Pardubický čtvrtou a Královéhradecký pátou nejnižší nezaměstnanost.

 Nejnižší nezaměstnanost byla v Praze (5,1 %), Plzeňském (5,3 %) a Jihočeském kraji (5,5 %).

 Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v říjnu v Ústeckém (10,5 %) a Moravskoslezském kraji (9,5 %).

Na jedno volné místo připadá nyní 8,9 uchazeče. Nejvíce v okresech Karviná (35,8), Ústí nad Labem (34) a Sokolov (31,9).

 V nejbližší budoucnosti nelze podle analytika Vladimíra Pikory očekávat další zlepšování. „Situace v Německu není dobrá, což se ještě projeví v průmyslu. Navíc v zimě se projeví obvyklý sezonní nárůst nezaměstnaných," uvedl.