Co říká odborný slovník?

Zjednodušeně je možno lobbing definovat jako přesvědčování vlivných lidí o správnosti klientova názoru na konkrétní zákon. Někdy se ale lobbingem v obecném smyslu nazývá snaha neveřejných zájmových skupin ovlivnit veřejné rozhodování a to bez nároku být zvolen ve volbách nebo vládnout. Lobbisté jsou lidé, kteří dodávají politikům informace a technicko-odborné expertizy pro jejich rozhodování.

Vysvětlení pro děti: Představte si, že chcete po rodičích, aby vám koupili počítač, a máma s tátou o tom od vás nechtějí nic slyšet. Tak to bude nejlepší, když si vezmete na pomoc třeba dědečka, nebo tetu. A ti přijdou na návštěvu jako náhodou právě když přinesete vysvědčení. A začnou vysvětlovat, jak je výhodné mít doma počítač s internetem. Na něm se dá podle tety najít téměř všechno, třeba právě z dějepisu a zeměpisu, ze kterých jste letos dostaly trojku. Ale najít se tam dají i nejrůznější školní úkoly, domácí sloh, přeložit se dají i úkoly z angličtiny, nebo najít výsledky přijímací zkoušky, až půjdete na střední školu. A děda zase ví, že počítač tátovi a mámě pomůže vyplnit daňové přiznání, najít nejlepší auto podle jejich představy, nejlepší zahraniční dovolenou, nebo třeba najít každý týden výsledky sportky.
A právě děda a teta – to jsou takoví vaši lobbisté, kteří lobbují za váš zájem, koupit domů počítač.

V Česku se o lobbingu a lobbistech mluví spíše v negativním smyslu a s nedůvěrou. Odborníci říkají, že to je proto, že pro lobbování neexistují žádná pravidla. Lobbista tak může víceméně anonymně politiky přesvědčovat jen v soukromém zájmu jeho klienta, který může být jen ryze sobecký a v neprospěch zájmu veřejného. Naposledy tak například lobbisté údajně lobbovali za nepřijetí loterijního zákona (o hazardních hrách). Lobbovat se ale dá třeba ve prospěch odborářů, sportovců, zemědělců, zahrádkářů anebo třeba ve prospěch jednoho podniku, v poslední době se v tomto smyslu hodně psalo například o ČEZ.

Některé politické strany už se loni pokoušely prosadit zákon o lobbingu, podle kterého by se lobbisté museli registrovat a vykazovat u koho a za koho lobbovali. Pokud by pravidla nedodrželi, přišli by o licenci.

ANKETA: Co je to lobbing?

Denisa Nešporová,15 let, Trutnov
Přesvědčit někoho, aby udělal něco pro to, co já potřebuju.

Scarlett Hrušková
,9 let, Police n. M.
Co je to lobbing? To je, když někdo lobbuje. Nevím, co to přesně znamená, ale myslím si, že to má něco společného s politikou.

Václav Kujovský,12 let, Plotiště
Lobbing je slovo, které se používá v politice. Lobbista je člověk, kterému se líbí názory někoho a stojí za těmi názory a podporuje je.

Natan Mauer
,10 let, Březová n. S.
To slovo neznám. Ani z televize jsem ho asi neslyšel.

Natálka Doležalová,7 let, Zaječice
Lobbing bude asi nějaké cvičení. Zřejmě s pálkou.