Každý z nás je nejraději, když si může co nejvíce věcí dělat podle svého. Jenže zároveň víme, že se nám to stane jen málokdy. Většinou totiž musíme tu více, tu méně brát ohled na ostatní.

Tak například při plánování rodinné dovolené nemůže odjet tatínek do velehor, které jako horolezec miluje, protože pro maminku i děti jsou strmé skály nepřekonatelnou překážkou.

Stejně tak přání dětí strávit veškerý čas někde v zábavním parku s různými atrakcemi není pro rodiče přijatelné. Po pár hodinách už by je z všudypřítomného hluku bolela hlava a čekání na to, až se jejich děti vyřádí někde na horské dráze či kolotoči, by je brzy omrzelo.
Stejně tak přání maminky strávit čas v nákupním centru přebíráním desítek módních kousků nevyvolá u tatínka ani dětí jásot.
Aby mohli vyrazit na společnou dovolenou, musí každý v něčem ustoupit. A vybrat takové místo, kde si přijde na své tatínek sportovec, maminka i děti.

Podobně to funguje i v ekonomice. Tam o nejdůležitějších věcech jedná takzvaná tripartita. V ní se scházejí zástupci vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců. Ti dohromady přijímají rozhodnutí, kde sice žádný z nich nedosáhne maxima svých požadavků, ale právě díky vzájemné shodě a kompromisu může ekonomika dlouhodobě fungovat bez větších otřesů.

ANKETA: Co je to tripartita?

Veronika Kantová, 7 let,Pardubice
Tripartita? To budou asi tři lidi, kteří o něčem rozhodují. Třeba o ostatních lidech.

Elena Vaníčková, 14 let,Žacléř
Slyšela jsem o tom v televizi. Myslím, že šlo o nějaké jednání tří stran. Nevím přesně jakých, ale mám dojem, že jednou z nich je vláda.

Nela Hátlová, 11 let,Jičín
Tripartita, to tedy nevím, co to je. Ve škole jsme se o tom ještě neučili. Tri to bude asi jako tři, takže parta, nějaká společnost tří firem?

Natálie Doležalová, 7 let,Zaječice
Tripartita? Tak to si myslím, že to bude nějaký trik.

Nikol Dostálková, 9 let, Rychnov nad Kněžnou
Tripartita – to bude asi nějaká parta, ale jaká, to nevím. Nikdy jsem to neslyšela.