Sbalené kufry všude kolem sebe. To je obrázek, na který se většina lidí těší. Předznamenává totiž odjezd na dovolenou, čas, jenž obvykle slouží k načerpání nové síly a chuti do práce, relaxaci a odpočinku. Jenže pro někoho také může znamenat bezesné noci plné stresu a obav, zda ona vysněná dovolená neskončí až před soudem.

Každý zájezd začíná v podstatě již podpisem smlouvy s cestovní kanceláří. Na řešení problémů na místě už zpravidla není čas. „Lidé by měli před podpisem cestovní smlouvu důkladně pročíst. Může se v ní totiž vyskytnout slovní spojení jako – podle možností a podobně. Pokud je tento výraz uveden například u kolonky ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu, potom není vůbec jisté, že takové ubytování dostaneme,“ vysvětluje Josef Černý ze Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Když si toho předem nevšimnete, tak ubytování v hotelu nižší kategorie již nemůžete reklamovat.

Každá reklamace na místě musí být opřena o jasnou formulaci cestovní smlouvy. Nespokojenost s ubytováním, čistotou či stravou pak musí řešit delegát. „V případě, že náprava nebude možná, vše na místě sepište a nechte si od delegáta podepsat. Ideální je pořídit fotodokumentaci a výpovědi dalších účastníků zájezdu, včetně jejich adres,“ uvádí Černý.

Reklamačnímu řízení podléhá i zájezd. Pozor si musíte dát na lhůtu, ve které chcete reklamaci podat. „Zájezd lze reklamovat do tří měsíců od jeho ukončení, nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou. Musíte v něm uvést rozpory mezi cestovní smlouvou a skutečností. K tomu je dobré doložit zápis s delegátem, fotodokumentaci z místa pobytu a výpovědi dalších účastníků. Můžete navrhnout cestovce i přiměřenou slevu,“ říká Černý. Pokud ji cestovka nebude chtít přijmout, rozhodne o výši slevy případný soud.