„K podaným žádostem Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podporu za nové období připočítá automaticky. Žádosti lze podávat do 2. června 2021. Pokračovat, a to do konce letošního května, bude také program COVID – Nepokryté náklady, který je alternativou ke COVID 2021,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček (vlevo) a její šéf Vladimír Dlouhý.
Viceprezident Hospodářské komory: Ministerstvo by mělo opatření více promýšlet

Doba, za kterou mohou podnikatelé žádat o dotaci z programu COVID 2021, se prodlužuje proto, aby se navázalo na dřívější dotace a jednou výzvou se pokrylo co největší období pandemie koronaviru.

Podpora za duben i květen

Roli hraje také fakt, že od začátku dubna je u Evropské komise žádost o notifikaci tohoto programu, přičemž platí, že výplata dotace může začít poté, co ji EK notifikuje. Žádosti do programu MPO přijímá od letošního 12. dubna. 

„Vzhledem k uvedeným změnám MPO nyní ke všem dosud podaným žádostem automaticky připočítá podporu za duben a část května, pošle je žadatelům tak, aby si je mohli zkontrolovat a podání potvrdit. Jedním klikem tak podnikatelé získají podporu za dalších 39 dní,“ vysvětluje náměstek ministra Petr Očko. 

Prostory bývalého depa
Výrobce kol hledá v Česku nové prostory. Nabízí až 300 pracovních míst

Žadatelé tak na základě dodatku k vyhlášené výzvě z programu COVID 2021 získají podporu za celé období až do skončení hlavních omezení obchodu a služeb. MPO v programu COVID 2021 dosud přijalo 11 378 žádostí za celkem 3 189 081 960 Kč. V programu COVID – Nepokryté náklady je 869 přijatých žádostí za celkem 872 829 550 Kč. Podrobnosti najdete na www.mpo.cz/covid-2021
a na www.mpo.cz/naklady.