Na to se už nějakou dobu ptáme českých řemeslníků, drobných živnostníků i majitelů mezinárodních firem s českými kořeny. Podnikatelé a živnostníci jsou všude kolem nás, často jsou to naši sousedé a známí.

Obracíme se na ně, když něco potřebujeme – vymalovat, vydláždit chodník před domem, opravit zásuvku, vyčistit komín, koupit auto, dobře se najíst. Kupujeme jejich výrobky, využíváme jejich služeb. Jsou tu pro nás v mnoha každodenních situacích, které provázejí naše životy.

Velké firmy i rodinný podnik

Někteří dávají práci desítkám lidí, mají milionové obraty a expandují daleko do zahraničí. Jiní provozují rodinný podnik. Nejčastěji se ale setkáváme s těmi, kteří jsou sami sobě jediným zaměstnancem a obrat počítají na tisíce korun.

Podnikání mnohých se traduje po generace, jiní jsou na startu teprve pár dnů.

HODINÁŘI. Jan Prokop (v brýlích) a Martin Brož spojili své síly a lásku k hodinkám a vybudovali úspěšnou firmu
Prokop & Brož vyrábí unikátní české hodinky a plní přání i náročným zákazníkům

Jedno ale mají společné. Svou práci dělají, jak nejlépe mohou, protože každá chyba může znamenat ztrátu příjmu, pověsti a důvěry. Přesto se do podnikání pouští statisíce lidí, kteří jsou v práci svým vlastním pánem a neměnili by za nic na světě. 

Příběhy úspěšných českých podnikatelůPříběhy úspěšných českých podnikatelůZdroj: DENÍKJak se u podnikatelů rodí touha začít od nuly a krok za krokem v životě něco dokázat? Co je pro ně impulzem vyjít z řady a jít vlastní cestou? Každý týden vám pravidelně představujeme podnikatelské příběhy lidí ze všech koutů naší země, kteří se nebojí dělat to, co je baví a v čem vidí smysl.

Píšeme o řemeslnících, drobných živnostnících i velkých firmách, hledáme zajímavé příběhy ve městech i na venkově. Články pro vás píše jedenáct redaktorů Deníku z regionů po celém Česku.

Podnikatelské příběhy vycházejí v Deníku každé pondělí, úterý a čtvrtek a můžete je číst také na webu Deníku v sekci Podnikání. U každého článku najdete také bohatou fotogalerii nebo video.