VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co takhle francouzské delikatesy z Alsaska?

VÝCHODNÍ ČECHY - Branou Francie je Alsasko, kde můžete navštívit spoustu restaurací. Typická je alsaská cibulačka nebo pivní smetanová polévka.

8.7.2007
SDÍLEJ:

Francouzská vlajkaFoto: DENÍK/archiv

Známá je alsaská úprava hovězího nebo salát připravený z červené řepy a pomerančů. Druhou oblastí je Burgundsko. Zde si labužníci vychutnávají jedinečné pokrmy spolu s nezapomenutelnými víny. Místní specialitou je úprava šunky s kudrnkou, šneci po burgundsku nebo ztracená vejce na slanině a červeném víně, která se podávají jako předkrm.

Jako hlavní chod si gurmán dopřeje hovězí na burgundský způsob, kohouta na červeném víně či křepelky po vinařsku. Dnešní recepty dávají možnost volby mezi burgundským kohoutem nebo alsaským hovězím, jako dezert doporučujeme francouzské palačinky s třešněmi, višněmi či exotickým ovocem.

Burgundský kohout na víně

1 kohout nebo velké kuře, 150 g uzeného boku, 1 velká cibule, 100 g mrkve, 150 g žampionů, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1 láhev červeného burgundského vína, tymián, bobkový list, sůl, pepř, 1 kg brambor, 400 g zelených fazolových lusků.

Rozporcovanou drůbež naložíme s nakrájenou mrkví a cibulí na noc do vína. Druhý den kousky masa vyjmeme, osušíme a na másle dozlatova opečeme. Marinádu přecedíme, zasypeme hl. moukou a trochu opražíme. Maso vložíme nazpět a osolíme. Přidáme tymián a bobkový list, zalijeme marinádou, dusíme asi 40 minut.

Očištěné žampiony podle velikosti nakrájíme, nebo necháme celé. Na pánvi opečeme na kostičky nakrájený uzený bok, přidáme žampiony, chvíli podusíme, přidáme do omáčky a dusíme dalších 10 minut. V páře uvaříme brambory, ozdobíme petrželkou, přidáme vařené fazolové lusky a podáváme.

Hovězí po alsasku

600 g hovězí svíčkové (může být i nepravá), 200 g vodnice, 100 g pórku, 200 g kapusty, 100 g mrkve, 1 větší cibule, 400 g lojovitých brambor, 500 ml alsaského ryzlinku, 750 ml světlého vývaru, 30 g křenu, sůl, pepř.

Maso a nakrájenou zeleninu (kromě brambor) necháme přes noc marinovat v ryzlinku. Druhý den maso vyndáme, osušíme a uchováme. Do marinády přilijeme světlý vývar a vaříme 30 minut. Přidáme oloupané brambory, na másle rychle opečeme maso a rovněž přidáme do bujónu, vaříme 15 minut. Maso vyndáme, naporcujeme, ochutíme a podáváme s uvařenou zeleninou a nastrouhaným křenem, zjemníme majonézou.

Třešňové nebo višňové palačinky

100 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce nasekané máty, 1 vejce, 300 ml mléka, rostlinný olej na smažení, moučkový cukr a opražené mandlové vločky na ozdobu.

Náplň: 400 g konzervovaných třešní nebo višní, půl lžičky mandlové esence, skořice, 2 lžíce škrobové moučky. Třešně nebo višně a šťávu z kompotu smícháme s mandlovou esencí a kořením, vmícháme škrobovou moučku a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme, dokud směs nezhoustne a nezjasní, poté odstavíme.

K přípravě palačinek smícháme v míse mouku a sůl, přidáme pokrájenou mátu a postupně přidáváme vejce s mlékem. Šleháme, abychom získali hladké těsto. V pánvi rozehřejeme olej a vlijeme tolik těsta, aby pokrylo pánev. Po upečení naneseme hotovou náplň na čtvrtinu každé palačinky a pak ji srolujeme do kornoutu. Posypeme cukrem a praženými mandlemi, okamžitě podáváme. ⋌

 
8.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z utkání HC Litomyšl vs. BK Havlíčkův Brod B (4:1).

Slovan zahájil nadstavbu cenným vítězstvím

Videosouhrn Deníku – 16.–17. prosince 2017

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Svitavy - Díky vstřícnosti svitavské porodnice vám na našich stránkách pravidelně přinášíme fotografie nově narozených miminek.

V Čechách hrozí tvorba náledí a zmrazků

Čechy zasáhlo dnes odpoledne silné sněžení a hrozí tvorba náledí. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Varování před náledím a zmrazky platí pro západní polovinu republiky až do pondělního rána.

Vaše přání může zaznít v chrámu ve Vídni

Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána, jejíž kořeny sahají až do 12. století, je umístěna dřevěná schránka, do níž příchozí mohou vhodit své napsané přání či prosbu, a to v jakémkoliv světovém jazyce.

Společné zpívání v Březové završil křest knihy

Březová nad Svitavou – Na Moravském náměstí při včerejším zpívání s Deníkem vládla sváteční atmosféra. Do tradiční celostátní akce Česko zpívá koledy se zapojila téměř stovka obyvatel.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT