Na Svitavsku už je mlékomat jen jeden. A to v Poličce.

„Určitě bych si ráda natočila čerstvé mléko, ale tady nikde automat není. To by bylo o něčem jiném. Čerstvé mléko je čerstvé a kvalitní. Mléko v krabicích má záruku půl roku nebo i více. Kdo ví, co všechno se do něj dává," uvedla Ludmila Padělková ze Svitav.

Zbyl jen jeden

„Původně byly v okrese tři mlékomaty. Dva v Poličce a jeden v Litomyšli. V současné době už je pouze jeden v Poličce u Penny Marketu," potvrdil ředitel svitavské agrární komory Josef Gracias.   Mlékomaty neřeší ekonomiku a problém zemědělců s cenou mléka. Je to služba pro spotřebitele. „Náročnost automatu versus jeho ekonomický přínos je nesrovnatelný, protože přes něj zemědělci prodávají jen velmi malé množství mléka z toho, co denně vyprodukují," vysvětlil Josef Gracias.

Denní produkce mléka se na Svitavsku pohybuje kolem dvou set až dvou set dvaceti tisíc litrů. Přes automat se prodá kolem stovky litrů. „Zájem ze strany zákazníků je. V automatu si koupí plnohodnotné mléko se všemi složkami. Cena se pohybuje kolem patnácti korun za litr," sdělil ředitel svitavské agrární komory. Z automatu je mléko čerstvé, kvalitní, bez jakýchkoliv příměsí. Podle Josefa Graciase je   vyčištěné a zchlazené na tři stupně Celsia. Obsahuje všechny složky, které v něm mají být.

Je to ještě mléko?

Polotučné mléko v obchodě, plněné do krabic je vysrážené a jeho životnost je několikanásobně delší. To znamená, že v něm chybí většina složek, které v něm mají být a s pořádným mlékem už toho moc společného nejspíš nemá. Možná barvu.  Cena se pohybuje kolem dvaceti korun. „Krabicové mléko v obchodě nekupuji v žádném případě. To je jen bledě modrá voda. Kupuji takové, které nemá dlouhou trvanlivost. Kdybych si mohla načerpat mléko v automatu, zaručeně bych toho využila," řekla  Marie Kočvarová ze Svitav.

Lidé se ptají po rozšiřování mlékomatů, rádi by si koupili kvalitní mléko. „Zatím žádný podnik nepřipravuje umístění nového mlékomatu," poznamenal Josef Gracias.

Automat znamená tak trochu starost.  Pro větší chovatele nebo podniky je výhodnější dodávat všechno mléko do mlékárny. Ta odebere celé množství a podniky s ním tedy nemusejí nijak manipulovat. V mlékárně z mléka vysráží tuky, vyrábějí másla, sýry. Teprve co zbude, prodávají jako mléko.
Kdo byl zvyklý na takové mléko, které měl třeba přímo doma od krávy, tak právě takové najdou lidé v mlékomatu. „Jeho provozování se hodí pro drobné chovatele, kteří mají jednu, dvě krávy, a jsou schopní celou produkci mléka denně prodat přes automat," uvedl ředitel agrární komory. Tak to praktikují třeba v sousedním Rakousku. Mlékomaty tam jsou běžné v oblastech, kde se pohybuje více turistů. Natočí si denně čerstvé mléko z farem.
Kdo má dvě stě, tři sta krav, je pro něho výhodnější a jednodušší odvézt celou produkci do mlékárny.