Po letošní sklizni je také jasné, že příští rok ubude na polích v regionu máku. Místní zemědělce „drtí" levný mák z dovozu.

Úroda, neúroda

Nespokojení jsou zemědělci s výnosy především na Litomyšlsku a Moravskotřebovsku. Tady sklidili totiž mnohem méně obilí než jejich kolegové na Svitavsku nebo Poličsku. „V oblastech okolo Svitav a Poličky byla na polích sněhová pokrývka, proto jsou výnosy dobré. Naopak níže položená pole Litomyšlska a Moravskotřebovska postihly holomrazy a sucho. Sklizeň je tady nízká," uvedl Josef Gracias, ředitel Agrární komory ve Svitavách. Průměrně ve svitavském okrese jsou o tunu nižší výnosy u obilovin a o půl tuny u řepky.

Na Litomyšlsku a v oblastech kolem Moravské Třebové už většinou žně skončily. Na Svitavsku a Poličsku musí ještě zemědělci posekat žito, oves a jarní řepku. „Rádi bychom ale žně dokončili během tohoto týdne," podotkl Josef Gracias.

Složitá situace nastala u pěstování máku. Tradiční české makové buchty, které si koupíte v obchodě, totiž většinou český mák v náplni nemají. Osevní plochy máku v posledních letech u nás výrazně klesají, například ve svitavském okrese letos oproti předcházejícím letům o čtyřicet procent. Zemědělci už počítají, že ho na jaře zasejí ještě méně.

Hlavním důvodem poklesu je dovoz levného máku ze zahraničí. Jde ale o technický mák, který některé firmy dovážejí do Čech a míchají ho do potravinářských výrobků. „Podstatné je, že pořád klesá cena máku a nevyplatí se už pěstovat. Mák máme letos zasetý na sto dvaceti hektarech. Úroda ale bude podprůměrná, protože se na ní podepsaly jarní mrazy a následně také sucho," uvedl Jiří Navrátil, ředitel podniku Agronea v Poličce.

Společnost pěstuje mák už mnoho let. Na polích na Poličsku bude příští rok o polovinu méně máku. A podobná situace nastane i v jiných oblastech okresu.

Levný z ciziny

Důvod je jasný. Řada výrobců dává přednost levnému máku z ciziny, jenže ten je nekvalitní. „Potravinářský mák je šlechtěný tak, aby měl co nejvíce chuťových parametrů. Technický mák, ten dovážený, je určený pro průmyslové zpracování. Využívá se zejména ve farmaceutickém průmyslu," vysvětlil Josef Gracias. Technický mák také obsahuje více morfinu a jeho chuť nemá s typickým českým mákem nic společného. Jenže je levnější… Náklady na výrobu jednoho kila českého máku dosahují dvaceti korun. U technického jde o třináct až sedmnáct korun. „Mák, který se do Čech dováží, je vlastně už použitý a zpracovaný. Je to technický odpad, který v okolních státech z máku zbývá a ten se k nám dováží. Proto je to pak o tom, že jeho cena je jiná než v Čechách," dodal ředitel Josef Gracias.

Česká republika je druhým největším producentem máku na světě. První místo patří Turecku. Neoficiálně se ale máku nejvíce vypěstuje v Afghánistánu, jenže z toho se vyrábějí drogy.

(ik, ap)