Nad zvažovanou trasou mezi Hlinskem a Svitavami budou už dnes debatovat s hejtmanem Pardubického kraje i zástupci společnosti ČEZ Distribuce. Na jednání byli svolaní kromě občanů také starostové některých obcí. „Věříme, že diskuze ohledně plánované výstavby objektů mnohé vysvětlí. Mám nějaká očekávání, ale stejně tak naši občané," říká starostka Borové Lenka Tlustá.

Oč vlastně v případu jde? Kraj společně s ČEZem a většími městy okresu plánuje posílení sítě elektrické energie. Především Polička potřebuje zvýšit kapacitu dodávaného množství elektřiny pro svůj průmyslový i bytový rozvoj. Současná už nedostačuje.

Zmrazený je proto také rozvojový plán města, který počítal s rapidním rozkvětem průmyslové zóny. „Polička měla několik zájemců o vstup do zóny, ovšem všechny snahy troskotaly na kapacitě elektrické energie," poznamenal Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje. „Současná kapacita už dnes omezuje také výstavbu bytových domů. Je to katastrofa a něco se s tím dělat musí," dodal. Situace je i podle hejtmana velice našponovaná. Například zavedená firma Flídr ze Širokého dolu zvažovala vlastní výrobu energie prostřednictvím plynu. Podobná, avšak dražší varianta se nabízela i pro další podniky.

Levnějším řešením by byla zhruba půlmiliardová investice do společného projektu kraje a ČEZu. To by znamenalo, že polovina sumy by připadla na novou rozvodnu vystavěnou v Poličce, druhá polovina by zahrnovala napojení ramene velmi vysokého napětí. Situace je i podle hejtmana velice našponovaná.

A právě o to jde. Borovským se nelíbí, kudy by trasa konstrukcí vedla. Nahlas se totiž také mluví o ochranném pásmu a jeho šíři


„Na úrovni samospráv bychom také měli pomoci v jednání s vlastníky parcel, přes něž vedení půjde," uvedl poličský starosta Jaroslav Martinů, jenž je jedním z iniciátorů schůzky. „Musíme najít řešení, jak celou věc posunout. Uvědomuje si vážnost situace a je důležité, abychom vystupovali jako jeden muž. Otázka vzniku pracovních míst nemůže být nikomu lhostejná," dodal. Hejtman podle všeho nemá problém sejít se s lidmi a vysvětlit jim, proč je právě trasa vedoucí přes les a z části také obcí přijatelná a důležitá.

„V žádném případě si nemyslím, že by diskuze měla být konfrontační. Chci promluvit jen o celokrajské potřebě. Nikde v našem kraji není takový nedostatek kapacity elektrické energie jako tady. Předpokládám, že si s místními vyměníme názory a řekneme si důvody, proč jsou proti," uzavřel. ČEZ Distribuce je přitom okamžitě připraven zahájit výstavbu. Dají mu Borováci zelenou?