Deset sportovišť, která volají po záchraně.Zdroj: Deník

Bývalý fotbalista brněnské Zbrojovky Petr Švancara.
Věřil jsem. Teď se bojím, že stadion za Lužánkami nikdy nebude, mrzí Švancaru

Tenisté mají smůlu. Štvanice je slavná jen ve filmu

Do míčku tady pinkali slavní tenisté, třeba Jan Kodeš či „Američanka“ Martina Navrátilová. Jenže tohle je minulost. Teď se na Štvanici setkáte s plevelem a místo balonků na vás leda tak spadne omítka…

Osm tisíc sedaček marně čeká, až se na ně někdo posadí. Sem tam přijedou filmaři, byli tady i zápasníci nebo plážoví volejbalisté.

Jenže atmosféra slavné arény zmizela. Poslední tenisový mač se na zdejším centrkurtu odehrál v roce 2011.

Další je v nedohlednu. „Centrkurt je vhodný pro trénink hráčů, kteří se připravují na turnaje do Austrálie nebo Ameriky,“ říká Vladislav Šavrda, šéf klubu I. ČLTK, který se stará o celý areál. Tedy až na zmíněný hlavní stadion.

Chybí světla

Gigantická stavba patří Českému tenisovému svazu. Na rekonstrukci nejsou peníze. A ochota.

Další problém? Soudruzi, kteří v 80. letech projekt vymysleli, nepočítali s umělým osvětlením. I kdyby tedy někdo měl troufalou představu, že by tu chtěl hrát, tak jen dopoledne a odpoledne.

Tak by měl vypadat nový svatostánek hradeckých fotbalistů.
Hradec čeká na stadion 40 let. Přijde v únoru naděje?

Vzhledem k praxi v Davis Cupu či Fed Cupu nereálné. Investovat by se muselo naprosto do všeho…

Ovšem centrkurt na Štvanici občas ožije. V posledních letech díky florbalu, na ligový zápas si jej už tři roky po sobě pronajal pražský klub Bohemians.

Byl tu i Pohlreich

Slova provozního ředitele tohoto celku Jakuba Doub-ravy však hovoří za vše: „Byli jsme zděšení, když jsme poprvé zjistili, v jakém stavu Štvanice je.“

Speciálnímu zápasu pod otevřeným nebem předchází brigáda. „Musíme nainstalovat elektrické sítě, jelikož zásuvkám a rozvodům se nedá věřit. Časomíra je nefunkční asi dvacet let. A florbal a tenis nejsou sporty, které by se protínaly,“ dodal.

Občas dorazí i hvězdy ze světa šoubyznysu. Natáčel tady Zdeněk Pohlreich, jenž místní restauraci udělil dvě hvězdy. A největší haló způsobili filmaři, již sem zasadili snímek McEnroe vs. Borg. „Celý areál natřeli, uklidili a podobně se o to pak starali i další nájemci,“ konstatoval Doubrava.

Jenže na florbal či ostatní sporty (se vším respektem) nepřijdou davy. Tenis láká mnohem víc, což dokazuje i velký zájem o květnový turnaj ve Stromovce.

Třeba to politiky i činovníky probere. Štvanice by si zasloužila víc než jen místo v kronikách.

Skokan na lyžích Roman Koudelka.
Roman Koudelka: Nejlepší rituál? Video od syna. Drží mi pěsti a posílá pusinky