Toto tradiční zápolení leteckých modelářů (letos byl na pořadu 35. ročník) pořádaly Modelklub Svitavy a SVČ Tramtáryje. Akce patřila do projektu Svitavy – Evropské město sportu 2015.

V pravidelných čtrnáctidenních intervalech od ledna až do března ožila louka u Schindlerova háje, kde se létalo, čilým ruchem. Pravidelní účastníci ze Svitav, Litomyšle, Jevíčka, Uničova, Šumperka a Tišnova sice mnohdy bojovali i s nepřízní počasí, nakonec se ale všech pět kol Zimní ligy uskutečnilo.

Vyhodnocení vítězů se odehrálo po skočení závěrečného kola v klubovně Modelklubu v areálu Cihelna. Ti nejúspěšnější si odnesli ceny, diplomy a propagační materiály města Svitavy. Ligy se účastnilo celkem 58 soutěžících z řad žáků, juniorů a seniorů. V konečném pořadí se počítala tři nejlépe odlétaná kola.

Na prvním místě v kategorii házedel skončil mezi seniory Tomáš Jáně ze Šumperka neuvěřitelným výkonem 1558 bodů, druhý byl Aleš Vítek ze Žamberka (1497) a třetí Michal Gryc z Uničova se 1475 body.

V kategorii žáků dominovala Kateřina Čepelková ze Svitav (408 bodů), druhé místo obsadil Jindřich Šimek z Tišnova (353) a třetí byl svitavský modelář Martin Čepelka (270).

S PĚTI SOUTĚŽNÍMI KOLY si v kategorii žactva nejlépe poradila Kateřina Čepelková (vpravo).

(zuh)