Hned čtyři ukořistila pardubická Hvězda. Zbývající dva získala Chrudim.

„Celkem čtyři cenné kovy a dalších pět finálových umístění je pěkná bilance,“ předesílá místopředsedkyně klubu Jana Kárníková.

Pozici největšího favorita soutěže trojskokanů potvrdil Jiří Vondráček. Jeho nejdelší pokus měl hodnotu 15,49 m, což mu zajistilo zisk zlaté medaile.

Další placku přidala právě zkušená koulařka Kárníková. V průběhu soutěže se dokázala neustále zlepšovat. Ze čtvrté příčky ji vystřelil ke stříbru čtvrtým pokus. V poslední sérii svůj výkon ještě vylepšila na 15,09 m.

O první bronzovou medaili pro Hvězdu se postaral běžec Jan Janů. Na trati 3000 m př. zaběhl čas 9:10,05 min. Druhý bronz přidala do klubové sbírky sprinterka Lada Vondrová Okruh 400 metrů zvládla za 53,73 s. Tímto umístěním potvrdila oprávněnou nominaci na ME v Berlíně.

Dalších pět závodníků Hvězdy Pardubice se ještě dokázalo probojovat na finálové příčky. Mezi osm nejlepších se dostal Jiří Šacl na trati 5000 metrů, kde zaběhl výkon 15:04.81 min a vybojoval šesté místo. Ta samá příčka patří i kladivářce Adéle Korečkové, která své náčiní poslala do vzdálenosti 60,79 m.

Do finále se podívala i dorostenka Natálie Coufalová ve skoku dalekém, výkon 541 cm jí vynesl sedmou příčku. V běhu na 3 000 m př. se představil i Pavel Hladík. Tréninkový kolega bronzového Janů bral za výkon 9:33,20 osmé místo. Také Daniel Urban si vybojoval finálový běh na 800 m a v čase 1:54,45 min v něm obsadil osmou příčku.

„Medailové příčky sbírali především zkušení závodníci, ale vezmeme-li v úvahu, že řada našich závodníků patří ještě do kategorie juniorů či mezi dorostence, a že dva naši vrhači, kteří by jistě patřili do elitní osmičky, se těsně před šampionátem zranili, máme dobré vyhlídky do dalších let,“ uvádí Kárníková.

Potěšit ji může fakt, že na stupně vítězů vystoupali závodníci, kteří hájili barvy Hvězdy v minulosti. Kristiina Mäki (nyní Olymp Praha) vyhrála běh na pět kilometrů a na osmistovce urvala bronz. Kladivářka Tereza Králová si vyházela stříbro.

Druhým čistě medailovým okresem se stal ten chrudimský. Barbora Tichá (Atletika Chrudim) získala druhé místo v disku za výkon 47,99 m. Její oddílový kolega David Holý si také pověsil na krk stříbro. V dálce za skok 719 cm.

Okres Ústí nad Orlicí potěšila bývala atletka Vysokého Mýta. Čtvrtkařku Zdeňku Seidlovou z pražské Dukly dělilo na druhé příčce od českého titulu šest setin sekundy. Příští týden ji čeká vrchol sezony na ME.

Svitavsko reprezentoval oštěpař Kozák z Jiskry Litomyšl. Pokusem 65,45 m obsadil pátou pozici. Uspěli i její bývalí atleti, kteří se spolu sešli v pražské Dukle. Jan Friš měl nejrychlejší čas v běhu na 1500 m. Jáchym Kovář nenašel přemožitele na dvojnásobné trati.