Jekyll a Hyde?

Příběh dvou zcela odlišných tváří předvádějí v této sezoně prvoligoví svitavští florbalisté. Zatímco se v podobě Hyda celých šestnáct kol krčili na beznadějně posledním místě tabulky, tak s prosincovým nástupem nového trenéra Martina Karlíka v sobě konečně probudili úspěšného Jekylla.

Dokázali zvítězit v pěti ze šesti posledních utkání a od tří bodů nebyli daleko ani v České Lípě, kde rivala dotlačili k bodovému zisku spíše rozhodčí než co jiného.

Tato série sice aktuálně znamená „jen" předposlední pozici, ale rovněž minimální bodovou ztrátu na desátou příčku zajišťující účast v předkole play off.

Na Svitavy čekal jeden z vůbec nejdelších výjezdů – čtyřhodinový „trip" na palubovku druhého týmu první ligy do Ústí nad Labem. Navíc v nepříjemném nedělním termínu, vždyť hned další den ráno museli všichni hráči buď do práce, nebo si plnit studijní povinnosti. I taková je realita prvoligového florbalu.

O to větší však byla motivace hostů neodjet z Ústí s prázdnou. Nezaujatý divák by asi nevěřil, že se na palubovce odehrává souboj dvou celků z úplně opačných pólů tabulky a neměl by šanci uhádnout, který z nich je aspirantem na postup do superligy. I s absencí tří klíčových hráčů (Říha, Šmarda, König) se svitavští florbalisté dokázali srovnat.

Florbal Ústí nad Labem – FbK Svitavy 6:7 (1:3, 3:2, 2:2)

Branky: 9., 32. a 40. Novák, 31. Kolstrunk, 43. Kužel, 59. Krbec – 20., 31. a 56. Richter, 29. a 59. L. Zach, 8. Kolena, 10. Horák. Rozhodčí: D. Bezucha – M. Bezucha. Vyloučení: 0:2. Využití: 1:0. Diváci: 245. Střely: 23:31.

Od první minuty hosté nastoupili na protihráče s celoplošným napadáním a velmi atletickým pojetím hry. Ústečtí pod tlakem vytvářeli v obraně mnoho chyb, scházel jim klid v rozehrávce a Svitavští toho využívali. Nejprve se prosadil Kolena a chvíli po něm i Horák.

Domácí sice korigovali na 1:2 po ojedinělé akci Nováka, ale ještě před první sirénou vrátil dvoubrankový náskok pro FbK Richter – 1:3.

Ve druhé části se obrázek hry opticky vyrovnal, byly to však opět Svitavy, kdo udeřil. V těchto fázích dvakrát utekly na rozdíl tří branek, a sice zásluhou L. Zacha a posléze Richtera (2:5). Závěr prostřední třetiny ovšem patřil domácím, z jejich tlaku se narodily dvě trefy Nováka, jenž tím završil první hattrick večera (4:5).

Závěrečné dějství nabídlo strhující bitvu. Ve 43. minutě vyrovnal Kužel a začínalo se od nuly. Šance střídala šanci, ostrými souboji se nešetřilo. Důležitý krok směrem k vítězství udělal Richter, i on zapsal hattrick – 5:6. Ústí se nevzdalo, zkusilo hru bez brankáře a ta přinesla ovoce, sto sekund před koncem propálil Skácelíka Krbec a hala Sluneta explodovala. Ne na dlouho.

Hlediště totiž umlčel L. Zach po šesti vteřinách od vyrovnávací branky. Dvořáček jako buldok vybojoval za brankou Ústí míček, poslal ho na střelce a ten zblízka překonal domácího gólmana. Poslední výbuch euforie nastal na svitavské lavičce.

„Tohle byl v naší cestě do předkola opravdu vysoký a těžký schod a my jsme, byť s potřebným sportovním štěstím, nezakopli. Tým si začal věřit a víme, že dokážeme porazit každého. Jsme však pokorní, víme, jak vrtkavý florbal je. Teď máme díky předehrávce s Rožnovem týden volno, načerpáme síly a chuť do florbalu a o dalším víkendu nás čeká Litvínov. V souboji posledního s předposledním půjde o hodně a my se na tento existenční boj dobře připravíme. Hráčům děkuji za srdíčko, které v Ústí ukázali," ohlédl se za střetnutím vedoucí týmu Lukáš Brýdl.

Hráli: Skácelík – Jedlička, L. Zach, Muselík, Prudil, Dvořáček, Richter, Kunt, Musil, Kolena, Pakosta, Sauer, Štěpánek, J. Karlík, Čížek, Horák, T. Zach.

1. liga:

1. Znojmo (48), 2. Ústí nad Labem (41), 3. Česká Lípa (41), 4. Hattrick Brno (38), 5. Královské Vinohrady (37), 6. FBC Start 98 (34), 7. Black Angels (34), 8. Havířov (34), 9. Ostrava (26), 10. Rožnov pod Radhoštěm (24), 11. Pelhřimov (23), 12. Karlovy Vary (21), 13. Svitavy (21), 14. Litvínov (16). (lb, rh)