Boj o prvoligovou záchranu nabírá na obrátkách.

Pro týmy ze Svitav a Litvínova je to kromě jiného i pořádný zápřah, co se fyzičky týče, vždyť duely následující v tomto kvapíku: sobota – neděle – úterý – čtvrtek – případně neděle.

A to nemluvě o tom, že cestovat v pracovní den dobrých 280 kilometrů přes půl republiky také není žádný med, pokud se hráči vůbec mohou ze zaměstnání či studií uvolnit. Co se ale dá dělat než bojovat, pakliže to předpis soutěže takto určuje.

A Svitaváci bojují, v tomto směru jim není co vytýkat.

Zápas číslo tři, to byla v hale Na Střelnici přetahovaná o každý gól, jejíž osud vzal na svá bedra litvínovský ostrostřelec Hocelík, který v posledních deseti minutách nasázel hattrick.

V průběhu zápasu ani jeden z rivalů nevedl vyšším než jednogólovým rozdílem. V čase 56:57 vyrovnal Sauer na 4:4 a zdálo se, že šedesát minut bude na rozhodnutí málo. Chyběla půlminuta do konce, když měl Hocelík před gólmanem Víškem až příliš prostoru a to byla ze strany Svitav smrtelná chyba – 4:5!

„Nebyli jsme tak koncentrovaní a zbytečně vraceli Bivoje do zápasu, ačkoli hráli přesně to, co jsme čekali. Víme, že Hocelík je gólový, ale stejně ho necháme zakončovat úplně volného… V závěru jsme se zbláznili a chtěli rozhodnout, což se nám vymstilo,“ lamentoval vedoucí týmu Lukáš Brýdl.

Byl-li sobotní duel napínavý, tak o den později bylo k vidění tuplované drama a tentokrát se již publikum dočkalo i toho prodloužení.

Domácím vyšla první třetina, ale náskok dvou branek se v prostřední části rozplynul jako pára nad hrncem. No a ve 48. minutě se Svitavy dostaly pod ostří gilotiny po gólu na 3:4. Z nejhoršího je však vytáhl šťastnou střelou z dálky Kolena. Prodloužení rozsekl po pěkné spolupráci s Musilem Sauer a hala explodovala.

„Mít lepší produktivitu, nebylo po první třetině co řešit. Následně jsme začali příliš držet míček a měli jsme problém. Naštěstí máme Vítka Sauera, který nám play down už jednou vyhrál a letos to doufám nebude jinak,“ uvedl Lukáš Brýdl.

V pátém měření sil drželi Svitavští krok i v okleštěné sestavě více než polovinu hrací doby. Klíčová byla trefa na 4:2 před druhou sirénou a v nástupu do třetí periody neproměněné trestné střílení Říhy. Závěr patřil Bivojům, kteří riskující hosty ještě dvakrát pokořili.

„Litvínov více chtěl a zaslouženě vyhrál. Nevzdáváme se a věřím, že se v neděli vrátíme,“ slíbil Lukáš Brýdl. K tomu je třeba uspět ve čtvrtek večer…

Play down, 3. utkání:

FbK TJ Svitavy – SK Bivoj Litvínov 4:5 (1:0, 1:1, 2:4). Branky: 6. a 36. Pakosta, 51. Savický, 57. Sauer – 51., 54. a 60. Hocelík, 23. Harák, 49. Kropáček. Rozhodčí: Both – Černín. Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 155. Střely: 22:24. Stav série: 1:2.

Play down, 4. utkání:

FbK TJ Svitavy – SK Bivoj Litvínov 5:4 PP (3:1, 0:2, 1:1 – 1:0). Branky: 4. a 19. Štarman, 2. Pakosta, 57. Kolena, 67. Sauer – 31. a 49. Kropáček, 15. Hulič, 30. Pitek. Rozhodčí: J. Filipčík – O. Filipčík. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 168. Střely: 33:23. Stav série: 2:2.

Play down, 5. utkání:

SK Bivoj Litvínov – FbK TJ Svitavy 6:2 (1:1, 3:1, 2:0). Branky: 36. a 40. Krejčí, 2. Mandelbaum, 35. Kropáček, 56. Hocelík, 60. Hulič – 16. Pakosta, 33. Prudil. Rozhodčí: Bališ – Varga. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 63. Střely: 29:27. Stav série: 3:2.

Šesté utkání se hraje ve čtvrtek 22. března od 20 hodin v hale Na Střelnici. Domácí celek v něm musí vyhrát, aby si vynutil sedmý zápas v neděli na půdě soupeře. Vítěz této série bude v dalším pokračování play down hrát s Chomutovem, poražený proti Hattricku Brno.