Poté, co jarní závody zmokly, zalykali se tentokrát jezdci ve spalujícím úmorném horku. I přesto zavítala na třetí ročník mezinárodního závodu veteránů patnáctka plochodrážníků z České republiky (včetně domácího zástupce Richarda Bergera), Rakouska, Polska a Maďarska. Mnozí z nich dobře pamatují slavné závody o Dunajský pohár, které se ve Svitavách jezdily v osmdesátých letech.

Závod se jel klasickým systémem na šestnáct jízd a každý z jezdců se představil čtyřikrát. Zvítězil Holanďan Sjoerd Rozenberg, který dojel pokaždé na prvním místě. O dalším umístění rozhodla dodatková jízda, v níž rakouský reprezentant Walter Nebel porazil maďarského soupeře Laszlo Meszarose. Svitavský Richard Berger bral pěknou čtvrtou pozici.

Pořadatelé však závodů neměli dost a na závěr vyhlásili neoficiální jízdu o tři helmy, do které nastoupili nejlepší čtyři veteráni. Zde se ale patrně projevila únava borců z úmorného horka. Meszaros nepříjemně havaroval a musel být převezen do nemocnice. Následně byl z jízdy vyloučen, závod se neopakoval a platilo pořadí, jaké bylo v danou chvíli na trati (zlatá helma Rozenberg, stříbrná Nebel a bronzová Berger).

Na stupně vítězů se tak postavil domácí jezdec, ovšem nikoli jenom za závod o tři přilby, ale i v konečném pořadí celého závodu veteránů! Něco podobného možná svitavský Automotoklub v historii nepamatuje. Hlavní rozhodčí Jaromír Škývara nicméně upozornil, že obsazení stupňů vítězů neodpovídalo skutečným výsledkům, jak měly být správě vyhlášeny.

„Při rozpravě byli účastníci upozorněni, že se jede na šestnáct rozjížděk s tím, že pokud dojde po šestnácté jízdě k bodové shodě, bude následovat dodatečná jízda o konečné umístění. To se také stalo a rozjížďkou o druhé místo mezi Rakušanem a Maďarem závody skončily. Dovolil jsem sice poté odstartovat zvláštní závod o přilby, ale jeho pořadí se do oficiálních výsledků v žádném případě nepočítá," zdůraznil muž zodpovědný za dodržování určených pravidel ploché dráhy.

Kromě veteránů závodili v Cihelně ve vloženém závodu i junioři. Vyhrál v něm český zástupce Luboš Velinský, který byl nejlepší ve všech čtyřech soutěžních rozjížďkách. Druhý skončil Mark Helmhout z Nizozemska a třetí Jannik Klein z Rakouska. Na Slováka Dominika Slezáka zbyl čtvrtý post.

Mezinárodní závod veteránů ve Svitavách – konečné pořadí: 1. Rozenberg (Niz.), 2. Nebel (Rak.), 3. Meszaros (Maď.), 4. Berger (ČR, AMK Svitavy), 5. Menyhart (Maď.), 6. Gecy (Maď.), 7. Matuna (ČR), 8. Gottswinter (Rak.).

Dodatečný závod o tři přilby: 1. Rozenberg, 2. Nebel, 3. Berger.

(eh, rh)